Bewoners willen massaal meer groen in de Bogaard

Eén van de ambities voor het nieuwe stadscentrum in de Bogaard is om er te kunnen verblijven. Op dit moment is het gebied hier nog niet op ingericht. In de afgelopen maanden heeft de gemeente Rijswijk een enquete gehouden onder winkeliers, bezoekers, huidige en nieuwe bewoners en eigenaren wat zij belangrijk vinden om in de openbare ruimte terug te laten komen.

Enquete gaat niet over Bogaardplein
In totaal hebben 322 mensen de enquête ingevuld. 270 mensen gaan naar In de Bogaard om te winkelen en 23% van de geïnterviewden woont in het winkelcentrum of pal ernaast. Het merendeel van de geïnterviewden bezoekt In de Bogaard wekelijks, gevolgd door dagelijks, twee wekelijks en maandelijks. Onder het gebied waar de vragen over die gesteld zijn valt het Bogaardplein niet, omdat de plannen hiervoor al bekend zijn en de uitvoering reeds is gestart. Met de resultaten van de peiling is een volgende mijlpaal behaald voor de herinrichting van het openbaar gebied van In de Bogaard.

Wens voor meer groen
Op de vraag wat mensen op dit moment missen in de openbare ruimte van In de Bogaard staan robuust groen, bomen en planten en plantenbakken op de gedeelde eerste plaats, gevolgd door terrassen en andere zitplekken. Qua zitplekken en bankjes kiezen de meeste respondenten voor zitranden langs het groen, gevolgd door de banken en picknickbanken.

Vernieuwing van het bomenplein
De mensen die geïnterviewd zijn hebben ook hun mening gegeven over het Bomenplein. Hier is de wens om de bestaande bomen, picknickbanken en sfeerverlichting te behouden. Daarnaast volgen nieuwe bomen, lantaarns in de bomen en meer verlichting. Voor het nieuwe plein aan de Steenvoordelaan kiezen de deelnemers voor een knusse sfeer en voor het nieuwe parkje aan de Prinses Beatrixlaan (Beatrixpark) werd de voorkeur gegeven aan veel bomen en een buurtpark met heuvels van gras.

Meer variatie in winkelaanbod
Mensen vinden groen belangrijk, maar ook veiligheid en goede verlichting staan centraal. Het huidige winkel- en horeca aanbod is niet wat het is geweest en hier moet volgens de deelnemers ook iets aan gedaan worden om weer meer bezoekers te trekken. De ideeën gaan over positieve beleving tijdens het shoppen, voorkomen van hete tegelpleinen, schoonhouden van de ruimte en aandacht voor sport- en entertainment in het hele gebied.

Schetsontwerp
De resultaten uit de peiling worden gebruikt bij het opstellen van het schetsontwerp. Dit schetsontwerp zal medio april/mei online worden gepresenteerd middels een video. Uiteindelijk leidt dit tot een definitief ontwerp van de openbare ruimte waaruit de nieuwe identiteit van het stadscentrum, maar ook de nieuwe inrichting en de nieuwe gebruiksmogelijkheden van het openbaar gebied moet blijken. Medio mei 2021 wordt het schetsontwerp voor de openbare ruimte van In de Bogaard ter vaststelling aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders.