Uitbreiding aantal kamers voor daklozen in Grand Winston Hotel

Recent werd bekend dat het aantal dakloze gezinnen in het Grand Winston Hotel per 1 mei 2024 flink wordt uitgebreid. Fractievoorzitter van Rijswijks Belang, Marc Weterings, is hier op z’n zachtst gezegd niet over te spreken: “Als we niet oppassen is het hier straks Ter Apel 2.0.”

Kamers worden gehuurd door Den Haag
Wethouder Bentvelzen liet het volgende aan Rijswijk.tv weten: “Het is Den Haag die die kamers in het Grand Winston Hotel afneemt ik heb het medegedeeld aan de raad maar Den Haag heeft als centrumgemeente de leiding en heeft deze afspraak met het hotel.”

Haagse daklozen worden gehuisvest in Rijswijk
Jordy Loof, de fractievoorzitter van de VVD Rijswijk, is blij dat de gemeente Rijswijk nu wél weet dat er daklozen worden opgevangen: “Het is in ieder geval goed dat wij als gemeente nu wel weten dat Den Haag hier daklozen huisvest. In het verleden was dit niet het geval. De wethouder heeft dit netjes met ons gedeeld. Het is weer een andere vraag of het juist is dat daklozen maar in luxe hotels worden gestopt.”

“We zijn totaal verkeerd bezig”
Volgens Weterings is dit zeker niet juist. De fractievoorzitter reageert gefrustreerd: “Alle hotels die hier zijn worden al ingezet, of beter gezegd: misbruikt. Er staan hier in Rijswijk zo’n 8.500 duizend mensen op de wachtlijst voor een woning. En statushouders die hier komen mogen overal maar gelijk in. We zijn totaal verkeerd bezig hier in Rijswijk.”

Thuiszorg de dupe?
Dat verkeerd bezig wil de fractievoorzitter wel verder toelichten. Hij vertelt aan Rijswijk.tv dat zijn 81-jarige vader één keer per week thuiszorg krijgt vanuit de WMO, en dat ze dat willen verminderen. “Op de mensen die hier al hun hele leven wonen en haast niks meer kunnen wordt er bezuinigd, en vluchtelingen krijgen hier gratis en voor niets de service van een 4-sterren hotel. Je moet humaan zijn waar dat kan, maar je moet je eigen mensen niet laten verrotten.”

Jordy Loof houdt de ouderenzorg en de opvang van statushouder liever gescheiden: “Volgens mij gaat de opvang van de statushouders niet ten kosten van de zorg. Als gemeente hebben wij een wettelijke taak om vluchtelingen op te vangen. Je kan moeilijk mensen op straat laten slapen.”

Spreidingswet
Ook moet Rijswijk binnenkort met de intreding van de spreidingswet 306 statushouders huisvesten. Volgens Loof is het Flexwooncentrum in de Plaspoelpolder een goede locatie hier voor: “Dit is wat de VVD betreft een mooi project om mensen snel een woning te bieden, en dan bedoel ik niet allen de vluchtelingen en statushouders. Feit is wel dat de spreidingswet er aan komt en wij de taak hebben om mensen te huisvesten. Dit moet natuurlijk gepaard gaan met zo’n min mogelijk overlast.” GroenLinks Rijswijk laat weten zich aan te sluiten bij het uitgangspunt van de VVD.