Historische kilometerpaal (1894) in ere hersteld

De Rijswijkse wethouder Marloes Borsboom reikte donderdag de eerste exemplaren van de jaarverslagen monumentenzorg en archeologie 2014 en 2015 uit aan Gerard Smiet. Dit gebeurde aan het Jaagpad bij de teruggeplaatste kilometerpaal. De heer Smiet ontdekte in 2013 dat één kilometerpalen in het gedrang kwam bij werkzaamheden. Ter bescherming legde hij de paal in zijn tuin. Deze en de andere twee kilometerpalen zijn nu opgeknapt en teruggeplaatst. “We zijn trots op ons cultureel erfgoed”, sprak Marloes Borsboom. “Het is belangrijk dat we dat zichtbaar maken. Met het terugplaatsen van deze drie unieke gietijzeren kilometerpalen, nummer 17, 18 en 19. Maar ook door de jaarverslagen en de nieuwsbrieven, waardoor iedereen kan zien wat er weer is opgegraven of gerestaureerd”.
De functie van de palen was het markeren van de onderhoudsvakken van de Vlietoevers. Zo kon de beheerder aangeven waar het onderhoud moest worden uitgevoerd.

Voor de geïnteresseerden. De andere twee palen staan aan de Vliet bij de Huis te Hoornkade en bij TNO. Die zien er nu prachtig uit. Aan de andere kant van de Vliet staat er op het nu Haagse gedeelte, ook één bij Drievliet, maar die is helemaal weggezakt en alleen de bovenkant is nog zichtbaar. Misschien goed als Den Haag ook deze kilometerpaal in ere hesteld.