Interview twee bestuurders over zwemplas in Wilhelminapark

Het Wilhelminark, en in het bijzonder de zwemplas, is belangrijk voor de Rijswijkers. Eén van de groene longen van onze leefomgeving. De laatste tijd werd de zwempas ’s zomers geteisterd door blauwalg. Nu pakken de gemeente en het hoogheemraadschap Delfland dit probleem het stevig aan. Hierbij een interview met wethouder Ronald van der Meij en Ingrid ter Woorst, bestuurder van Delfland. Nog even en dan zijn alle vissen overgeplaatst uit de zwemplas in het Wilhelminapark naar de andere plassen. Dan kan de plas helemaal droog gelegd worden en begint het echte werk aan een schone en veilige zwemplas. Gemeente Rijswijk en het Hoogheemraadschap van Delfland slaan de handen ineen en pakken dit komende zomer grondig aan.
Er moet iets verbeteren
Ingrid ter Woorst, bestuurder van Delfland, is enthousiast. “De zwemplas in het Wilhelminapark wordt al jaren geteisterd door blauwalgen, waardoor het niet mogelijk is in de plas te zwemmen. Hoogste tijd om daar dus iets aan te verbeteren. Daarom wordt de zwemplas drooggelegd. Daarvoor is eerst de verbinding van de Dwarsmolensloot met de zwemplas afgesloten. Dat is belangrijk, anders blijft er water in de plas komen. Daarna wordt heel langzaam het water uit de zwemplas gepompt, terwijl ondertussen de vissen overgezet worden naar de andere plassen. Dat gebeurt heel zorgvuldig door een beroepsvisser. We willen niet dat de vissen lijden onder onze plannen Er is nu al zo’n 700 kilo vis overgezet, waaronder snoekbaarsen van meer dan een meter lang!” Door het droogleggen krijgt de bodem de kans weer een compact geheel te worden. Na drie maanden laat Delfland de plas dan weer geleidelijk vollopen. Zo krijgen waterplanten de kans hier weer te groeien. Planten in het water dragen namelijk bij aan schoner water”, legt Ter Woorst uit.

Het gaat nu gebeuren
Ook Ronald van der Meij, wethouder gemeente Rijswijk, is blij dat er nu echt actie ondernomen gaat worden. “We hadden hier al een samenwerkingsovereenkomst voor ondertekend. Dat is mooi, maar het gaat uiteraard om het echt doen. En dat gaat nu gebeuren!” In eerste instantie zien mensen er niet zoveel van, maar straks als de plas echt helemaal droog ligt, is het wel even een raar gezicht. Wethouder Van der Meij vindt het belangrijk dat de Rijswijkseinwoners weer optimaal en veilig kunnen genieten van het hele Wilhelminapark. “De zwemplas bevindt zich in een leuk park met naast de zwemplas een strandje, speeltuintje en ligweides. Met deze innovatieve maatregel vergroten we de kans dat onze inwoners hier vanaf 2017 weer veilig kunnen zwemmen. Bovendien zorgen we ervoor dat er in het park bij de zwemplas een toiletvoorziening komt tijdens het zwemseizoen.

Schoon en veilig zwemwater
Beide bestuurders geven aan het vervelend te vinden dat er precies tijdens de zomermaanden druk wordt gewerkt in het park. Maar dit is nodig in de zomer omdat de bodem goed moet kunnen drogen. Dat gaat het best bij hogere temperaturen en weinig neerslag. Toch hopen ze voor begrip van de omgeving. Dit is echt nodig om vanaf 2017 te kunnen genieten van schoon en veilig zwemwater in het Wilhelminapark. Het blijft uiteraard natuur en die valt niet te sturen, “maar we doen nu wel alles aan zoveel mogelijk (zwem)plezier in het Wilheminapark”, besluiten de bestuurders eensgezind.

Genieten tijdens de werkzaamheden
Het park blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk. De speeltuin is vanuit veiligheidsoverwegingen afgesloten. De aannemer houdt de veiligheid van de recreanten goed in de gaten. Het kan daarom zijn dat de aannemer beslist dat het op bepaalde momenten bijvoorbeeld niet veilig genoeg is in de speeltuin. Dan kan de speeltuin tijdelijk worden afgesloten. Tijdens de werkzaamheden zullen er grote graafmachines rondrijden. Houdt daarom uw kinderen en honden goed in de gaten.