Filmhuis Rijswijk ook op zaterdag

Het Filmhuis Rijswijk in de bibliotheek breidt haar activiteiten vanaf 6 september uit. In het najaar vertoont ze één keer in de maand op de zaterdag een Nederlandse film met vooraf een lunchlezing.
Ook draait in het Filmhuis Rijswijk elke dinsdagmiddag een bijzondere film. Het complete programma staat in de folder ‘Filmhuis Rijswijk’. De folder ligt in de bibliotheek en staat op www.bibliotheekaandevliet.nl/activiteiten. Elke maand heeft een eigen thema met films die bij het thema passen. In september is het thema ‘Eénlingen’. Mensen die als individu een duidelijk doel voor ogen hebben. En waar niets of niemand hen vanaf kan brengen. Ze komen met zichzelf in conflict of met hun omgeving. Maar ze houden vast aan hun doel. Helen Mirren in ‘Woman in gold’ is daar een goed voorbeeld van.

‘Grenzen’ is het thema in oktober. Letterlijk of figuurlijk tegen grenzen aanlopen. Grenzen overschrijden. Alle hoofdpersonen in de films in oktober worden op de een of andere manier met grenzen geconfronteerd, zoals in de indrukwekkende film ‘Room’.
‘Democratie’. In november zijn de presidentsverkiezingen in de VS. Dat onderwerp staat centraal in de film ‘Game change’ van 8 november. Het begrip democratie, of juist het ontbreken daarvan, zien we ook terug in de andere films in november. De landelijke bibliotheekcampagne ‘Nederland Leest’ staat dit jaar ook in het teken van de democratie. Deze campagne loopt de hele maand november.

Ze sluiten het jaar af met het thema ‘Luchtig’. Voor de donkere decembermaand kozen ze films uit die wat lichter van inhoud zijn. Licht, wil niet zeggen leeg. Ook deze films gaan ‘ergens’ over. Tip: ‘The intern’ met Robert De Niro.

Nieuw op zaterdag: Nederlandse film met lunchlezing vooraf. Nieuw is de invulling van de maandfilm op de zaterdagmiddag. Dan kunt u een Nederlandse film zien: ‘Publieke werken’ in september, ‘Knielen op een bed violen’ in oktober, de documentaire ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’ in november en ‘Beyond sleep’ in december. Vóór de film kunt u lunchen in de bibliotheek en luisteren naar een inleiding over de film die u die middag gaat zien. De inleiding wordt gegeven door medewerkers van Filmkrant.Live. Zij geven u achtergrondinformatie over de film en tips waarop u kunt letten bij het kijken naar de film. Voor de lunchlezing en de film kunt u een apart of een combinatiekaartje kopen.