OM eist 220 uur werkstraf tegen Rijswijker voor stalking

Een 46-jarige man uit Rijswijk hoorde vandaag voor de Haagserechtbank 220 uur werkstraf (waarvan 40 uur voorwaardelijk) tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie heeft hij zich schuldig gemaakt aan stalking en bedreiging. Zo zou hij onder meer op naam van zijn ex-vriendin een Facebookpagina met erotische foto’s hebben aangemaakt. Na een relatie van zo’n tweeëneenhalf jaar besloot de man het uit te maken met zijn vriendin. Toch voelde hij zich geschoffeerd toen zij enkele weken later een nieuwe vriend had. Voor hem was dit aanleiding haar vanaf september 2014 tot mei 2015 lastig te vallen met een groot aantal beledigende en bedreigende e-mailberichten en telefoontjes. Die laatste pleegde hij vooral ’s nachts als hij niet kon slapen.
Ook maakte hij onder naam van zijn ex-vriendin een Facebookpagina aan en plaatste daarop erotische foto’s van haar. Op een datingsite ging hij nog een stapje verder. Niet alleen maakte hij op haar naam een profiel aan, ook regelde hij afspraakjes met geïnteresseerde mannen die hij op haar huisadres afstuurde. Daarnaast werd het slachtoffer geconfronteerd met allerlei ongewenste postpakketjes die de verdachte via het internet op haar naam en adres bestelde.

Door zijn gedrag heeft de verdachte maandenlang grote inbreuk gemaakt op het leven van zijn ex-vriendin. Al die tijd heeft hij nauwelijks begrip kunnen opbrengen voor hoe zij dit moet hebben ervaren. Na zijn aanhouding lijkt de verdachte wel tot dit inzicht te zijn gekomen. Hij geeft aan veel spijt te hebben van zijn ondoordachte acties. De officier eiste daarom 220 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk.