Voor jongeren is steun belangrijk, wij zijn kwetsbaar

Met nog twee examens te gaan, heeft ze er alle vertrouwen in. Dan heeft pleegkind Martyna Liszkiewicz haar Havodiploma op zak en gaat ze in Rotterdam studeren. Door het overlijden van haar moeder en een moeizame band met haar stiefvader, kwam ze in een pleeggezin. Daar vond ze rust en warmte.
Jeugdformaat zoekt meer pleegouders die jongeren kunnen helpen die niet meer thuis kunnen wonen. Daarom is er op maandag 4 juli een informatieavond. “Door een griepje heb ik twee examens gemist. Balen, maar dat komt goed hoor”, spreekt ze vol vertrouwen. Ook haar pleegmoeder en haar broertje en zus zeggen steeds, dat het wel goed komt. “Het is fijn dat iedereen erop vertrouwd dat ik ga slagen”, zegt Martyna. “Dat voelt als een steun, een metaal schouderklopje. Kleine opmerkingen als ’Hoe was je dag?’ en ‘Goede reis naar school’ zijn dan zo belangrijk.” En juist die schouderklopjes waren nieuw voor haar. “In mijn pleeggezin heb ik rust en voel ik me vrij en veilig. Ik mag hier fouten maken, dat mocht eerder nooit.”
“Voor jongeren als ik is die steun heel belangrijk, wij zijn kwetsbaar”, bekent Martyna. “De schoolprestatie is niet de enige druk die we hebben. We moeten ook omgaan met bijvoorbeeld roddels en hebben ook een druk sociaal leven. Wij zijn ons aan het ontwikkelen en dan is het belangrijk als een volwassene naast je komt staan en je even met de voeten op de grond zet.”
Juist in een examenjaar kunnen pleegouders het verschil maken voor een jongere. Door aandacht en hulp te geven, hen te motiveren en te wijzen op de kansen voor de toekomst, kunnen zij die belangrijke steun zijn voor een jongere. Voor die jongeren en vele andere kinderen is Jeugdformaat steeds op zoek naar nieuwe pleegouders. Als pleegouder is het niet belangrijk of je een gezin hebt of alleenstaand bent. Ook geaardheid of geloof zijn niet van belang. Wat telt voor een kind zijn warmte, veiligheid en structuur.
Informatieavond 4 juli
Tijdens de eerstvolgende informatieavond op maandag 4 juli komen onder andere aan de orde waarom kinderen niet bij hun ouders kunnen wonen, wat de verschillende vormen van pleegzorg zijn en hoe je precies pleegouder kunt worden. Pleegouders ontvangen een pleegzorgvergoeding en krijgen professionele ondersteuning van Jeugdformaat. De vrijblijvende informatieavond op 4 juli is van 20:00 – 22:15 uur op de Fleminglaan 16 in Rijswijk.
Voor meer informatie over pleegzorg, het aanvragen van een informatiepakket of het aanmelden voor deze avond, bel 070 850 1234 of kijk op wordpleegouder.nl.