De Groene Tornado maakt van grauwe daken op schuurtjes, frisse groene daken. Het eerste pilotproject begint binnenkort van start op de schuurdaken in de Ministerwijk in Rijswijk. Directeur van de stichting Roof Update, Ronald van Bochove: “Er zijn miljoenen vierkante meters platdak die we willen vergroenen, maar we beginnen in Rijswijk.” De Groene Tornado, een initiatief van de stichting Roof Update. Roof Update is een netwerk van onafhankelijke specialisten op het gebied van daken en gevels. In de pilot krijgen zij hulp van de gemeente Rijswijk en van kennispartners van Wageningen Universiteit en NL Green Label. Bochove: “De hulp van de gemeente bestaat uit advies om het geheel organisatorisch te ondersteunen. We zijn wel op zoek naar mogelijkheden voor de financiering. Het mooiste zou zijn als zo’n buurt te vergroenen is zonder subsidie, met steun van bewoners en bedrijfsleven. We kijken nu wat mogelijk is op dat vlak.”
Buurtje aanpakken
Het idee voor De Groene Tornado ontstond toen Roof Update veel vragen van burgers kreeg of ze hun schuurdak niet konden vergroenen. Bochove: “De bij ons aangesloten partijen denken in hectares en niet in schuurdaken, maar het bracht ons wel op het idee om gezamenlijk een buurtje aan te pakken. Per project zoeken we nadrukkelijk samenwerking met lokale partijen zoals tuinarchitecten, hoveniers en opleidingsinstanties voor stageplaatsen.”
Bochove wil de schuurdaken in de Rijswijkse Ministerwijk aanpakken, maar ook saamhorigheid in de buurt creëren. “Samen met de bewoners maken we een aanpak voor de hele wijk. We willen niet alle daken volleggen met sedum, maar juist een variëteit in beplanting aanbrengen. Mogelijk ontstaat zelfs een biotoop die naadloos aansluit bij het groen in de wijk.”
Lichtgewicht groendaksystemen
De diversiteit aan daken maakt een uniforme aanpak lastig. Bochove: “We inventariseren nu in enkele wijken. Zo kunnen we bepalen wat nodig is voor de verschillende typen daken. We maken onder andere gebruik van lichtgewicht groendaksystemen: complete, handzame modules met een hoge waterbuffercapaciteit. Het substraat in zo’n module is acht tot tien keer lichter dan andere groendak substraten. Verder is het op bijna elk dak toepasbaar.”
Voor de pilot in de wijk wordt een mix aan innovatieve daktechnieken ingezet. Waaronder ook Bees & Butterflies vegetatiematten die ruim vijftig soorten waard- en nectarplanten herbergen. Het pilotproject gaat veel informatie opleveren. Zo meet Roof Update de invloed van groene daken met betrekking tot de waterhuishouding en wat de effecten zijn op de beleving, luchtkwaliteit en de temperatuur in de buurt. De resultaten dienen als basis voor nieuwe projecten.
(Bron Cobouw)