Beetje meer kleur in groene Generaal Spoorlaan

De leidingen van water, gas en de riolering van de Generaal Spoorlaan ter hoogte van De Put en de Schouwburg zijn aan vervanging toe. Gelijk een mooi moment voor een herinrichting. Over de honderd ewoners kwamen woensdag 25 mei naar een informatie avond in de Schouwburg om ideeën te geven. Hun eerste reactie: ‘We hebben een mooie, monumentale laan met prachtige eiken, vooral zo houden. En ja, er mag wel wat meer kleur, goed voor vogels en bijen’. De foyer stroomde vol met bewoners van de flats en de appartementen van Belvedaire. Allemaal Rijswijkers die terecht best wel trots zijn op hun laan. De gemeente legde uit dat het tijd is voor grootonderhoud omdat bijvoorbeeld de riolering dateert van 1955. En als er onder de grond wat moet gebeuren, schept dat mogelijkheden voor boven de grond.
Robert Braun, de projectleider van de gemeente benadrukte dat de gemeente het samen met de bewoners wil doen. “We hebben nog geen plannen, daarbij hebben we uw hulp nodig. Vanavond is de aftrap. Samen er een mooie Generaal Spoorlaan van maken.” Interessant was dat hij vertelde dat de gemeente met een gescheiden systeem wil gaan werken. Vuil water uit het riool dat gaat naar de afvalwaterzuivering en het schone water van de regen, dat naar het oppervlaktewater gaat. Dat scheelt veel zuiveringskosten. Uiteindelijk moet er een ontwerp komen voor de komende 30 jaar.

Landschapsarchitecte Yolanda Boekhoudt wil met de bewoners toewerken naar een mooie laan waar de bewoners blij mee zijn. Met ruimte voor groen, maar ook voor parkeren. Is er genoeg verlichting, is het straatmeubilair naar onze zin. We gaan vooral samen aan de slag”.

Vervolgens gaven de bewoners op tekeningen aan wat ze goed vinden, anders willen en waar wensen zijn. Zo maar een willekeurige opsomming van een aantal reacties: een groen partij voor de vijver bij de schouwburg, betere verlichting, een ondergrondse parkeergarage voor de Schouwburg, vijver opknappen, kleurige bloemen perken in de bermen en bij de Schouwburg. En heel vaak: Bomen behouden!

15 juni wordt er een wandeling door de laan georganiseerd. De komende periode wordt veel geschetst, gerekend en overlegd. Naast de informatiebijeenkomsten komen er ook nieuwsflitsen en informatie op internet: www.rijswijk.nl/generaalspoorlaan.nl En, uiteindelijk wordt het derde kwartaal van 2017 begonnen met de daadwerkelijk uitvoering.