Voormalig stadhuis wordt Huis van de stad

Na twaalf jaar keren de ambtenaren terug naar het voormalige stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. Maar het gaat hier om meer dan een verhuizing. Dit marmeren gebouw wordt ‘een verbindende schakel met verschillende functies’. Een Huis van de Stad. Behalve het gemeentehuis, ook een plek waar je wat kan drinken of eten, en de plaats voor Rijswijkse organisaties, een echt huis van de burgers. Het huurcontract van huidige stadhuis in de Bogaard loopt in 2023 af. Dat betekent dat de renovatie en de verhuizing gefaseerd gaan verlopen. Het contract biedt de mogelijkheid om vanaf komend jaar minder te gaan huren. De gemeente zal dan één van de zeven etages al afstoten.
Het eerst wordt de begane grond aangepakt. Daardoor zullen de trouwzaal en de raadzaal weer in gebruik worden genomen. Ruimtes die multifunctioneel zijn en ook door Rijswijkse organisaties kunnen worden gebruikt.

Als in 2023 alle werkzaamheden zijn afgerond zijn we 28 miljoen euro verder. Een bedrag, en dat is normaal bij renovatie, dat over 40 jaar wordt afgeschreven. Uiteindelijk zijn de kosten van de exploitatie en de afschrijving op de renovatie van het Huis van de Stad gelijk aan de huur die nu wordt betaald, zodat het plan ‘kostenneutraal is’.

De raadsleden zullen op 10 mei tijdens de Forumvergadering en op 24 mei in de gemeenteraad de kaders kunnen stellen.