Buziau, een artiest van wereldniveau

De Historische Vereniging Rijswijk organiseert op dinsdag 26 april om 20.00 uur in Gebouw Hofrust aan de Herenstraat 44b een lezing door Diana van Dijk over de Rijswijker Johan Buziau, de grootste komiek en revuester van begin vorige eeuw. Johan Buziau (1877-1958) was een beroemdheid in zijn tijd. Als variété- en revuekomiek werd hij decennia door alle lagen van de bevolking bewonderd. Zijn roem reikte tot ver over de grenzen. Maar Buziau deed meer dan mensen aan het lachen maken: hij belichaamde de tijdgeest en toonde de minder plezierige kanten van de mens en van de samenleving.
Toch behoort hij allang niet meer tot het collectieve geheugen van Nederland. Kan het zijn dat het tijdsgewricht daarbij een rol heeft gespeeld? In deze presentatie wordt Buziau vergeleken met een andere grootheid van na de oorlog en laat ik zien dat er opmerkelijke overeenkomsten zijn. En nee, het gaat dan niet over Toon Hermans.

Diana van Dijk (1955) studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de RU Leiden, met als specialisatie 19de eeuwse letterkunde. De afgelopen jaren heeft zij in het Jaarboek HVR over bekende en minder bekende schrijvers in Rijswijk gepubliceerd. Haar laatste artikel (november 2015) ging over de dichter/schrijver Jan Arends. Op dit moment is zij bezig met een boekje over Johan Buziau (1877-1958).