Onkruidbestrijding Rijswijk nu gifvrij

Vanaf nu bestrijdt de gemeente Rijswijk het onkruid op straten en stoepen zonder chemische middelen. Mede dankzij een petitie van GroenLinks kiest Rijswijk voortaan voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding. Afgelopen jaar heeft GroenLinks actie gevoerd voor een gifvrij Rijswijk. Met het ondertekenen van de petitie ‘Eruit met de gifspuit’ hadden vele Rijswijkers een duidelijke boodschap voor gemeente en inwoners: stop met het gebruik van het giftige middel Roundup. Dat middel bevat namelijk glyfosaat wat schadelijk is voor het (water)milieu. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en mogelijk kankerverwekkend is.
Na toezegging van de wethouder is de gemeente op zoek gegaan naar een aanbieder die onkruid zonder Roundup of ander chemisch middel kan verwijderen. Verheij Integrale groenzorg gaat vanaf dit jaar het onkruid bestrijden met machines die gebruik maken van een techniek met hete lucht of met heet water. Welke methode ze toepassen is afhankelijk van het soort bestrating en hoe snel het onkruid groeit.

“Juist die combinatie van methoden maakt het mogelijk om dit werk goed uit te voeren”, vertelt GroenLinks raadslid Marieke Alberts. Ze is blij met de duurzame keuze van de gemeente Rijswijk. “Deze ontwikkeling is goed nieuws voor mens en milieu. Het is fantastisch dat Rijswijk de gifspuit niet meer gebruikt en kiest voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding!”