Actie Ik Pas afgesloten

Het was woensdag de laatste van de 30 dagen zonder alcohol, voor de Rijswijkse ambassadeurs van de actie ‘Ik Pas’: prominenten uit het bedrijfsleven, de sport, van de gemeente en van instellingen uit de stad. En daarom kwamen ze opnieuw bij elkaar, om hun welverdiende certificaat in ontvangst te nemen en ervaringen uit te wisselen. Wethouder Björn Lugthart was een van de ambassadeurs die het 30 dagen heeft volgehouden om geen alcohol te drinken. Raadslid Henny van der Horst ook. “Björn controleerde de zaak echt, hoor”, vertelde ze woensdagmiddag. “Ik zat ergens te eten, en toen stond hij ineens achter me met de vraag: wat drink je daar?”
De actie was in Rijswijk ook dit jaar weer een succes. De Facebookpagina rond Ik Pas werd massaal bezocht. Maar niet iedereen hield het vol. Enkele van de ambassadeurs hadden het niet volgehouden, en zij vertoonden zich dus ook niet op deze laatste dag. Lugthart over hun certificaten: “Zo, die gaan dus in de shredder.”

Voor de sterken van geest was er een glaasje champagne. Zonder alcohol, want pas om twaalf uur ’s nachts waren de 30 dagen echt om.

De landelijke actie ’Ik Pas’ is bedoeld om aandacht te vragen voor het toenemende alcoholgebruik, vooral via het zogenaamde gewoontedrinken.