GroenLinks wil van geheimhouding af

De fractie van GroenLinks in Rijswijk wil dat de geheimhouding op de stukken uit het Modulus-dossier wordt opgeheven. Zo kan de gemeenteraad dit dossier alsnog in de openbaarheid bespreken en kan het college in het openbaar verantwoording afleggen. GroenLinks-fractievoorzitter Lammert van Dijk heeft hierover een initiatiefvoorstel ingediend. In 2010 boekte het toenmalige college van B en W een claim op vastgoedontwikkelaar Modulus van 3,4 miljoen in en kon daardoor een voordelig saldo over 2009 presenteren. De haalbaarheid van de claim was van meet af aan twijfelachtig. Niet alleen werd de claim pas in een laat stadium door de gemeente ingeboekt en werd deze door Modulus meteen betwist, ook de financiële positie van Modulus was toen al zeer zorgelijk.
In de afgelopen jaren heeft Rijswijk de claim al grotendeels als oninbaar afgeboekt. Op 17 november 2015 is Modulus failliet verklaard. De kans dat Rijswijk ooit nog iets van Modulus zal ontvangen is vrijwel nihil.

Op een groot deel van de stukken rond deze kwestie rust nog steeds geheimhouding, zegt GroenLinks. De fractie vindt dat de kwestie openbaar moet worden, zodat de gemeenteraad zijn controlerende taak kan uitoefenen.

Modulus ging eind vorig jaar failliet. De vastgoedonderneming had volgens de curator een bankenschuld van ongeveer 100 miljoen euro.