Vrijwilligers nodig voor steun bij rouw

Humanitas begint binnenkort in Rijswijk met een steungroep die mensen met rouw en verlies gaat ondersteunen. Voor deze groep worden vrijwilligers gezocht, die een steuntje in de rug willen bieden aan mensen die rouwen om het verlies van een geliefde. Pauline Stadhouders is coördinator van de steungroep. Zij is een van de mensen die de vrijwilligers gaan begeleiden bij hun werk. “We zoeken mensen die eens in de week of per twee weken op bezoek willen gaan bij iemand die worstelt met verlies. Hoe dat er precies uitziet is heel individueel. Soms heeft de deelnemer behoefte om veel over het verlies te praten, in andere gevallen is er behoefte om samen wat te gaan wandelen. In elk geval is het belangrijk dat de vrijwilliger een vertrouwensband opbouwt met de deelnemer.”
De vrijwilligers worden een-op-een aan een hulpvrager gekoppeld. Bij het maken van die match kijkt Humanitas goed of het klikt, of de mensen bij elkaar passen en misschien dezelfde interesses hebben. “De vrijwilligers die we zoeken moeten wel mensen zijn die niet bang zijn voor emoties, want het kan vaak vaak voorkomen dat de deelnemer erg verdrietig is, of misschien juist erg gesloten is. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met rouw.”

Mensen die mee willen werken aan de steungroep krijgen eerst een cursus van drie dagen, waarin wordt ingegaan wat rouw precies is en hoe je iemand in dat proces kan steunen. Als een vrijwilliger aan iemand gekoppeld is, dan houdt Humanitas elke twee maanden een bijeenkomst waarin samen met andere vrijwilligers ervaringen worden uitgewisseld, en waarin ook ruimte is voor wat de begeleiding bij de medewerkers zelf oproept. “Want het kan ook heftig zijn. Je wordt ook met je eigen emoties geconfronteerd”, zegt Pauline.

Voor de steungroep in Rijswijk zijn in eerste instantie vijf tot acht medewerkers nodig. Twee hebben zich er al gemeld. Later wil Humanitas ook een lotgenotengroep opzetten, voor rouwenden die behoefte hebben aan contact met mensen die hetzelfde proces doormaken.

Wie er wel voor voelt om als vrijwilliger dit werk te gaan doen kan zich melden bij Pauline, tel. 06 51297326. Op de website van Humanitas is ook het een en ander over de steungroep te vinden.

Paul Houkes