Huis te Hoornkade krijgt metamorfose

Eind van dit jaar heeft de Huis te Hoornkade een grote verandering ondergaan. Als onderdeel van de Sternetfietsroute wordt het een fietsstraat met veel nieuw groen, siergrassen, kleurige struiken, fruitbomen, een nieuw pleintje op de brug bij de Thierenskade met plantenbakken, bankjes en een mini wijkbibliotheek. Kortom, Rijswijk doet haar naam als groene, bewonersvriendelijke gemeente met de dag meer eer aan. Woensdagavond 10 februari was er een door wethouder René van Hemert voorgezeten informatiebijeenkomst op de gemeentewerf over de herinrichting van de Huis te Hoornkade. De bewoners waren 25 november al geïnformeerd over de plannen waarbij toen al wensen en ideeën van de wijk werden verzameld. Nu lag er dan ook een definitief ontwerp, waarin iedereen z’n eigen suggesties terug zag.
Op provinciaal niveau is de Sternetroute langs het Rijn-Schiekanaal vastgelegd. Een fietsroute voor forenzen en dagjesmensen die van Rotterdam via Delft en Rijswijk naar Den Haag fietsen. Voor Rijswijk begint dat bij het Jaagpad.

Aan de Huis te Hoornkade wonen veel Rijswijkers. Hier is het de uitdaging een oplossing te vinden, waarbij auto’s en fietsen goed samengaan. De Huis te Hoornkade wordt een fietsstraat en voorzien van rood glad asfalt. De parkeerplaatsen van de auto’s komen wat hoger op trottoirniveau, waardoor het fietsdeel nog meer wordt benadrukt. Auto’s zijn hier te gast.
De groenstraat tussen de straat en het water krijgt een facelift. Allereerst komen er bomen bij, op verzoek van de bewoners ook vruchtbomen. De nieuwe struiken hebben meer kleur in het voorjaar of de herfst. Ook nieuwe siergrassen benadrukken het kleurrijke karakter.

Halverwege de Huis te Hoornkade, bij de Thierenskade, is een brug. Hier komt een pleintje met veel leuke details. Het wordt bestraat met de klinkers van de oude straat Ook de huidige natuurstenen straatbanden worden hergebruikt, dat worden plantenbakken. De bankjes worden opgeknapt. Recreanten kunnen hier stoppen om even uit te rusten en onderwijl te bladeren in een boek uit de minibibliotheek.

Naar aanleiding van de laatste opmerkingen van de bewoners wordt het ontwerp aangepast. Voor de zomervakantie wordt het leidingwerk aangepakt. In het derde kwartaal wordt is het groen en de straat aan de beurt. Voor het eind van 2016 is de klus geklaard. Maar dan hebben we ook wat.