Rijswijks rijke theater verleden

Rijswijk heeft vanaf 1900 een uitgebreid theaterverleden met namen als Henri ter Hall, Henri Buziau en Louis Pisuisse. Dat begon in de zalen van de café-restaurants Kuys Witsenburg en Hotel Leeuwendaal. En leidde – met een tussenstop in de Kleine Schouwburg in aula van het Rijswijks Lyceum – in de Rijswijkse Schouwburg. Rijswijk heeft vanaf 1900 een uitgebreid theaterverleden met namen als Henri ter Hall, Henri Buziau en Louis Pisuisse. Dat begon in de zalen van de café-restaurants Kuys Witsenburg en Hotel Leeuwendaal. En leidde – met een tussenstop in de Kleine Schouwburg in aula van het Rijswijks Lyceum – in de Rijswijkse Schouwburg als professioneel theater.
Kuys Witsenburg op de hoek van de Herenstraat en de Haagweg, waar nu de Rutgesflat staat met de Aldi, dateert van vóór de 11-de eeuw en was de oudste herberg van ons land. Een pleisterplaats voor reizigers tussen Den Haag en Delft. In 1900 maakte de herberg plaats voor een drie etages tellend hotel. Op de eerste etage kwam een toneelzaal met een podium. Op zolder waren de kleedkamers. Zowel beroeps- als amateurgezelschappen gaven hier voorstellingen. In 1929 trad hier het cabaretgezelschap van Jean-Lous Pisuisse op. In 1964 maakte de sloophamer een eind aan Kuys Witsenburg.

Tegenover de Kuys Witsenburg lag Hotel Leeuwendaal, met een kegelbaan in de kelder en ook op de eerste etage een grote toneelzaal met podium en op zolder twee kleedkamers. In Leeuwendaal kwam het betere publiek uit de wijken Leeuwendaal en Cromvliet. Revuekoning Henri ter Hall organiseerde veel voorstellingen in Hotel Leeuwendaal. Vaak had hij hier een try-out, waarna hij met zijn revue door het land toerde. Hij ontdekte ook de clown Henri Buziau, die later op de Geestbrugweg ging wonen.

De opkomst van de televisie en grote theaters in Den Haag luidden de ondergang in van deze Rijswijkse ‘theaters’. Henri ter Hall overigens ging de politiek in, en kwam in de Rijswijkse gemeenteraad.