Gekleurde Schaduwen in Glas

Van 7 februari tot en met 27 maart is in Museum Rijswijk de tentoonstelling te zien van Barbara Nanning. Op deze tentoonstelling Gekleurde Schaduwen in Glas toont Barbara Nanning haar recente werk, mond geblazen en handgevormde schalen en wandobjecten. Inspiratie voor deze schalen vindt Nanning in de microscopische kijk op de natuur. Iedere vorm van leven kan verbeeld worden als cellen die zich groeperen en samenklonteren, waarbij vormen en kleuren in bepaalde patronen om elkaar heen liggen.

Aan het wordingsproces van de schalen gaat een grondige voorbereiding vooraf en er komen complexe technieken bij kijken. Nanning maakt haar eigen millefiori glasdraden in een oneindig kleurenpalet en variërend in dikte van een enkele millimeter tot tien centimeter. De glasdraden knipt zij in stukjes en groepeert ze zodanig dat zij hiermee de beweging tekent die veel overeenkomst vertoont met het natuurlijke proces van celdeling. Tijdens het blaas- en vormproces gaat de tekening mee in de vorm die ontstaat. Kleuren liggen in dunne lagen over elkaar heen en vervormen in de uitgeblazen welvingen: zij lijken op gekleurde schaduwen die van elkaar los komen.
Nanning zegt hierover: “In mijn werk gaat het niet om wat ik zie, realistisch vast te leggen, maar om de impressie en het gevoel te vertalen naar vorm en kleur. Bij de glasdraden gaat het om tekening en variëteit. Grilligheid en maatvoering roepen een beeld op van celdeling in de natuur. De titel ‘Gekleurde Schaduwen’ komt voort uit mijn verwondering en fascinatie voor de schaduwwerking van rood, groen en blauw licht.”

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zondag 11-17 uur, gesloten op maandag en op Eerste Paasdag.