De historie van de Post in Rijswijk

Wat er in 250 jaar allemaal kan veranderen. Het begon met de postkoets bij herberg Witsenburg, werd een klein postkantoortjein de Herenstraat. Uiteindelijk werkten er 35 man bij de Post in Rijswijk. Anno 2016 zijn er alleen nog agentschappen en verdringt het digitale verkeer de postzegel steeds verder. In 1752 werden de brieven voor Rijswijk met de postkoets bij herberg Witsenburg bezorgd. Een brievengaarder bracht de post rond in Rijswijk, dat toen 2000 inwoners telde. Dat viel wel mee, ook al omdat de meeste Rijswijkers anafabeet waren en niet konden schrijven.
Een eeuw later, in1845 maakte de opkomst van de spoorwegen een eind aan de postkoets. In Rijswijk waren er twee postbodes die twee maal per dag de post bezorgden. Niet veel later kwam er een hulppostkantoor in een kleine woning aan de Heerenweg (waar nu Torica is gevestigd), dat werd snel te klein en ze verhuisden naar de hoek met de Steenlaan. In 1901 kwam er een echt postkantoor. Dat mocht wel, want Rijswijk telde inmiddels 3414 inwoners en de meesten konden schrijven. Dat is in de Heerenstraat waar dat mooie tableau postkantoor aan de muur hangt (nu Herenstraat 40). Ook dat werd snel te klein en zo verhuisde de PTT in 1920 naar de villa aan de Haagweg177. Daar was niet alleen zes loketten en de werkplek van de postbezorgers, maar ook de directeur woonde er.

Door de groei van nieuwe wijken, In de Bogaard en de Plaspoelpolder, kwam er in 1963 een nieuw postkantoor aan de Prinses Irenelaan met acht loketten en tafeltjes om formulieren in te vullen en postpakketten verzendklaar te maken. Door de groei van de Plaspoelpolder werd ook dit te klein en kwam er in 1989 een voorsorteercentrum in de Plaspoelpolder.
De omslag kwam bij de privatisering van de PTT. Door het electronische bankverkeer en de opkomst van betaalautomaten gingen veel postkantoren zoals op de Haagweg dicht. In 2010 viel ook het doek voor het postkantoor aan de Prinses Irenelaan. Nu zijn er nog slechts agentschappen in winkels zoals bij de Bruna. Het enige dat nog herinnerd aan de posttraditie in Rijswijk is het tableau boven het oude postkantoor in de Herenstraat.