Stedin spoort hennepkwekerijen op

Netbeheerder Stedin in Rijswijk kan met een nieuwe digitale techniek op afstand zien waar zich een hennepkwekerij bevindt. De criminele activiteiten worden via het elektriciteitsnet waargenomen. “Hiermee verwachten we dit jaar nieuwe stappen te maken in de bestrijding van energiefraude”, zegt Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding bij Stedin. Tot nog toe werden illegale kwekerijen waargenomen met warmtebeeldcamera’s of opgespoord na tips. Maar criminelen worden steeds inventiever om hennepkwekerijen te maskeren. “Door het gebruik van isolatiemateriaal en ventilatie is het voor de politie en de netbeheerders steeds moeilijker illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen”, aldus De Wit.
De nieuwe techniek is mogelijk geworden door gebruik van geavanceerde software. Deze wordt in de tienduizenden elektriciteitskastjes van Stedin geïnstalleerd. “Die slimme meters in de kastjes zijn uitgerust met geavanceerde software”, legt De Wit uit. “Die geeft een verandering van het signaal zodra er een hennepkwekerij op het net wordt aangesloten. Dat is voor de fraude-experts van Stedin aanleiding om verder uit te zoeken waar die kwekerij zich in die betreffende wijk bevindt.”

Ondanks de nieuwe techniek blijft Stedin intensief samenwerken met gemeenten, politie-eenheden en Openbaar Ministerie (OM). Ook vraagt de netbeheerder het publiek verdachte situaties te melden.

“De gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden zijn nog niet genoeg doorgedrongen”, beklemtoont de woordvoerder van Stedin. “Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit.”