Van Dam onderzoekt problemen Octrooibureau

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) begint in maart een onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Hij wil op korte termijn ook een gesprek met de hoogste baas van het Europese instituut, waarvan het personeel al geruime tijd ontevreden is over de bedrijfsvoering. Donderdag 28 januari protesteerden werknemers tegen de slechte werksfeer en tegen het ontslag van collega’s die kritiek hadden op de Fransman Benoît Battistelli, de baas van het Europees Octrooibureau. Het bureau is aan het reorganiseren en het kabinet en de Tweede Kamer lieten eerder al weten dat dat zorgvuldiger zou moeten.
Om de situatie te kunnen verbeteren wordt het komend halfjaar gekeken naar alle zaken die invloed kunnen hebben op de ”sociale situatie” van werknemers, bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, beloningssysteem en de positie van de vakbonden. Van Dam verwacht dat het onderzoek voor de zomer is afgerond.

Het Europees Octrooibureau is een internationale organisatie met 38 lidstaten, waaronder alle leden van de Europese Unie. De vestiging in Rijswijk is met zijn 2800 medewerkers, merendeels hoogopgeleide technici en wetenschappers, de grootste internationale organisatie in Nederland. Het bureau beschermt de octrooirechten van uitvinders.