Rijswijkse Niven Kunz jongste beste kok

Niven Kunz is pas 34 en heeft toch al ruim tien jaar een Michelin-ster. Koken met groente in de hoofdrol vindt hij cool. Hierom kookt hij volgens het 80/20 principe; met 80% groente en 20% vlees en vis. Sinds 2010 heeft hij een Michelinster met restaurant Niven aan de Delftweg 58a in Rijswijk. Ook dit jaar maakt hij grote kans op de Beste Restaurant Award voor Beste Restaurant van Nederland 2016. De 500 beste chefs van Nederland beoordelen elkaar in deze tweede editie van de verkiezing. Niven is niet alleen in de race voor de hoofdprijs, zijn restaurant is ook genomineerd in de categorie Beste Groente Restaurant. Op 1 februari worden de winnaars bekend gemaakt
Kunz kreeg zijn praktijkopleiding bij De Bokkedoorns in Overveen en De Librije in Zwolle. Na zijn leertijd werd hij mede vennoot in het restaurant van zijn ouders ’t Raethuys. Dit restaurant was onderdeel van een familie-vennootschap onder firma, met Niven Kunz en zijn ouders als partners. Na een zakelijk conflict met zijn vader Arthur Kunz, stapte Niven uit de vennootschap waarna zijn vader het restaurant sloot. Voor korte tijd werkte hij toen weer voor zijn oude leermeester Jonnie Boer in De Librije. In mei 2009 opende hij een nieuw restaurant, genaamd Niven.
Kunz is lid van de Alliance Gastronomique Néerlandaise. Hij werd onderscheiden als GaultMillau Belofte van het Jaar 2011.

Zijn keuken is licht en duurzaam en het seizoen en marktaanbod bepalen zijn menu. Inspiratie haalt hij uit zijn eigen ‘achtertuin’: Het Westland, Midden-Delfland en Het Groene Hart. In zijn kookstudio geeft hij kookworkshop op alle niveaus. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje waar de gezelligheid voorop staat, of om een masterclass voor een kookclub.