400 jaar oude Poortbrug Te Werve in ere hersteld

De Poortbrug is in oude luister hersteld . De toegangsbrug tot Landgoed Te Werve, is een monumentale brug uit de tijd van Rembrandt en daarmee het oudste bruggetje op de omvangrijke lijst Rijswijkse ‘kunstwerken’.
Het oude landgoed Te Werve ligt aan de Van Vredenburchweg. De unieke Poortbrug dateert uit 1648 en heeft de status van Rijksmonument. Het oude landgoed Te Werve ligt aan de Van Vredenburchweg. De unieke Poortbrug dateert uit 1648 en heeft de status van Rijksmonument.

De restauratie van de poortbrug is grondig aangepakt. Het metselwerk en gietijzer is aangepakt. Ook is de oude brugleuning hersteld. Het meest opvallende is de terugkeer van de twee korte pilaren aan de kant van de weg met de mooie sierstukken er bovenop.

In 1648 is de aanvraag ingediend voor de bouw van een toegangsbrug. Deze poortbrug van het landgoed is een unieke brug wat jarenlang niet erkend is geweest maar inmiddels de status Rijksmonument heeft verworven. Zo zijn de pilaren van de brug van speciale gebakken stenen gemetseld, deze stenen hebben een parallellogram-achtige vorm in plaats van de rechthoekige, voortkomend uit de hoekverdraaiing tussen oprijlaan en Van Vredenburchweg.
Na restauratie zal de Gemeente Rijswijk de brug overdragen aan Event Company, de eigenaar van het landgoed, die zorg zal dragen voor een goed beheer en onderhoud zo is in het voortraject al gebleken.