De opening van het laatste stukje van de A4 laat op zich wachten. Er zijn grote waterproblemen. De deels verdiept aangelegde weg kan onder water komen te staan of nog erger, omhoog komen. Dagelijks moet 1,5 miljoen liter water worden weggepompt om dat te voorkomen. Maar wie gaat dat betalen. De Rijswijkse burger via een verhoging van de waterschapsbelasting? Tymen Colijn, raadslid voor de SP in de Rijswijkse gemeenteraad, maakte zich daar gisteren, dinsdag 8 december, erg boos over. Kort geleden pleitte wethouder Lugthart – met velen anderen – om de kwijtschelding van waterschapsbelasting voor de minima niet af te schaffen. Het Hoogheemraadschap had andere ideeën. En als de lasten omhoog gaan door het pompen van 1,5 miljoen liter water per dag, hoeven ze naar de mening van de Rijswijkse SP ook niet bij ons langs te komen.
De opening was gepland op 18 december, maar nu wordt al gesproken van begin volgend jaar. De burgemeester van Schiedam moet nog een vergunning geven voor de veiligheid van de tunnel. Het stukje snelweg van 7 kilometer tussen Delft en Schiedam moet een einde maken aan de files tussen Rotterdam en Den Haag. Over de aanleg is decennia gediscussieerd.
Elke maand dat de A4 later opengaat kost het bedrijfsleven een kwart miljoen euro. Nu de problemen rond de nieuwe rijksweg zich opstapelen, neemt de woede bij de toekomstige gebruikers toe.
Ondernemers wachten al jaren op het ontbrekende stuk A4 tussen Rotterdam en Den Haag. Een asfaltstrook van zeven kilometer, die van belang is voor het verkeer rond Rotterdam. Zij rekenen erop dat de weg de drukke A13 en A16 flink zal ontlasten. De schade door de files op de A13 bedraagt nu jaarlijks vele miljoenen euro’s.
Het wegpompen van het extra water is overigens niet alleen een financiële strop, het leidt er ook toe dat de bodem rond de snelweg verzakt. De verwachte extra bodemdaling is circa 2 millimeter per jaar. Ook zijn er in de zomer extra kosten om te voorkomen dat de polders versneld uitdrogen.