Tollens Ensemble speelt in Oude Kerk

Het Tollens Ensemble werd opgericht in 1974. Het strijkorkest vertolkt oudere, als hedendaagse muziek. Op zaterdagavond 12 december om 20.15 uur speelt het in de Oude Kerk te Rijswijk, Herenstraat 62.
Op het programma staan Albrechtsberger, Bartholdi, Wolfgang Amadeus Mozart en Benjamin Britten Het ensemble bestaat uit een 25-tal leden, allen gevorderde en enthousiaste amateurmusici. Het ensemble is vernoemd naar de 19e-eeuwse volksdichter Hendrik Tollens Czn., die een aantal jaren in Rijswijk woonde.

Het Tollens Ensemble treedt frequent op in de Oude Kerk en andere locaties in Rijswijk en in de omliggende gemeenten, meestal met eigen programma’s, soms als begeleidingsorkest van koren. Het orkest heeft succesvolle tournees gemaakt naar Frankrijk, Engeland, Denemarken en Tsjechië.

Het thema van dit concert is de fuga, het hoogtepunt van compositorisch vernuft in de achttiende eeuw. Albrechtsberger is het meest bekend geworden als compositieleraar van Beethoven, maar heeft zelf ook ongeveer zeshonderd werken op zijn naam staan, en deze fuga is een geslaagd voorbeeld van zijn werk (al noemde Beethoven hem stiekem een betweter die muzikale skeletten produceerde).

Mendelssohn schreef zijn strijkerssymfonieën op zeer jeugdige leeftijd (twaalf en dertien jaar), maar het is al vintage Mendelssohn, sprankelend en virtuoos. De afsluitende fuga is een parel van compositiekunst.

Na de pauze volgt het beroemde Adagio en Fuga van dat andere wonderkind, Wolfgang Amadeus Mozart. De fuga is oorspronkelijk voor twee klavieren, en jaren later door Mozart zelf bewerkt voor strijkkwintet en voorzien van een inleidend Adagio. Rijke, gecompliceerde muziek, die toch zeer goed in het gehoor ligt.
Het concert wordt afgesloten met Britten’s Simple Symphony. Omdat de uitzondering de regel bevestigt: zonder fuga. Het is dan ook uit de twintigste eeuw. Toch is er een verband: Britten schreef het werk weliswaar op de “rijpe” leeftijd van twintig jaar, maar het is gebaseerd op werken uit zijn vroege jeugd (rond zijn negende jaar). Dat “simple” slaat niet op de moeilijkheidsgraad! De componist schreef voor volwassen strijkers: het werk staat regelmatig op de lessenaars van orkesten over de hele wereld.
Onder leiding van Ivan Hut heeft het Tollens Ensemble de afgelopen maanden heel hard gewerkt aan dit programma.