Woonwagens bij de Oude Kerk in Rijswijk

Donderdag wordt het vernieuwde woonwagenkamp Molenhof door wethouder Ronald van der Meij geopend. Maar voor de oorlog hadden we in 1933 ook al een kamp op tweehonderd meter van de Oude Kerk in de Herenstraat op het fabrieksterrein aan de Smidsstraat bij het Mallegat. Daar stonden Pipowagens. De burgers waren er niet blij mee. Ze hadden last van ‘musicerende zigeuners. Het college van B&W maakte haast en huurde voor vijf jaar een stuk grond aan de Lange Kleiweg, om een meer permanente oplossing te bieden. Elke vijf jaar werd het huurcontract verlengd tot de gemeente in 1962 de grond kocht, ook voor de aanleg van het Elsenburgerbos.
In de jaren tachtig werd – om aan de landelijke norm te voldoen – een woonwagenkamp gepland in de nieuwe wijk Vrijenban in Rijswijk-Zuid. De bewoners van alle 13 plaatsen van kamp Molenhof behoorden tot de muzikale Basily-familie. De huidige Basily-Boys zijn opgegroeid in Molenhof.

Een tiental jaren later werd de norm bijgesteld. Rijswijk moest nog 14 standplaatsen bieden. Daarvoor werd in De Strijp een ruimte gereserveerd.

Op Molenhof komen er nu tien plaatsen bij. Dit is aangegrepen om de algehele leefbaarheid en kwaliteit van het gebied te verbeteren. De woonwagens en de inrichting zijn aangepast aan alle normen en eisen die gelden voor een moderne woonwijk, maar die ook aansluit bij de cultuur en de identiteit van de huidige bewoners.

Wethouder Ronald van der Meij verzorgt Donderdag 3 december om 15.30 uur de officiële oplevering van De Molenhof. Samen met bewoners en bij het project betrokken partijen wordt de oplevering gevierd. De ontvangst is om 15.00 uur. Rond 15.30 uur houdt wethouder Van der Meij een toespraak, evenals Vidomes.

Bron: Historische Vereniging Rijswijk