Plaspoelpolder heeft eigentijds imago nodig

Bedrijventerrein Plaspoelpolder is ruim een halve eeuw oud. In de jaren zestig hypermodern en een voorbeeld voor andere gemeenten. Maar de tijd heeft niet stil gestaan. Structurele leegstand toont aan dat er een echte slag moet worden gemaakt naar deze tijd. En, kansen zijn er legio, zo bleek donderdagmiddag 19 november tijdens de tweede sessie met betrokkenen over de toekomst van de Plaspoelpolder. En, over de oplossingen is men best eensgezind. Wanneer je de afslag van de A4 neemt naar de Plaspoelpolder dan komt de kleurloosheid je tegemoet. Geen inspirerende entree die past bij ‘het meest veelzijdige businesspark van de regio Haaglanden’, want dat is de Plaspoelpolder. Met, en dat zie je ook niet in elk bedrijventerrein, netjes overal trottoirs en twee best mooie en groene singels. En, centraal gelegen en uitstekend bereikbaar met alle vormen van vervoer. En, precies op de kennis-as Delft-Leiden.
Waar rammelt het dan. In verhouding zijn er in de Plaspoelpolder veel grote – leegstaande – kantoorpanden. Gebouwd voor de komst van het digitale tijdperk. Kantoren die nooit meer in deze functie worden gebruikt. Een bedreiging voor de toekomst van de Plaspoelpolder of juist een uitdaging. De laatste paar jaar hebben bedrijven, vastgoedeigenaren en de gemeente elkaar gevonden in een gemeenschappelijk uitdaging. De Plaspoelpolder opnieuw op de kaart te zetten.

Flexibiliteit en creativiteit kenmerkt de huidige aanpak. Alles is bespreekbaar. Tot voor kort wilde men alleen bedrijven. Nu hoor je al praten over: ‘wonen, werken en recreëren’. Zoals op een campus, daar wordt gestudeerd, gewoond en er zijn ook bedrijven. In elk geval moet de Plaspoelpolder een eigen image krijgen, waarmee we ons kunnen onderscheiden. Maak er een stad van met een mix van functies, met dynamiek. Dat trekt jonge ondernemers (afgestudeerd in Delft en Leiden) die hun bedrijfje beginnen en die er ook wel bij willen wonen. Werk aan een duurzaam en groen karakter, dat is voor jonge ondernemers interessant.

Was de eerste sessie in oktober vooral een verkenning, in de tweede ging het om de richtingen van de verandering en het toekomstperspectief. De komende tijd wordt een spoorboekje, zeg maar een actieplan gemaakt dat in de derde sessie op 3 maart 2016 wordt besproken. Op 10 februari komt nog een heel belangrijke vastgoedbijeenkomst met van het VNO?NCW waarbij ook regionale partijen het regionale perspectief van de Plaspoelpolder bekijken. Duidelijk is wel dat alle partijen nog maar één kant op willen, en dat is vooruit.