Toch Zwarte Pieten op Godfried Bomansschool

Omroep Rijswijk berichtte in september dat Zwarte Piet zou verdwijnen op de Godfried Bomansschool.
Na een gesprek dat de werkgroep ‘Sint’ met de directie van de school heeft gehad, heeft de school laten weten dat kinderen dit jaar gewoon geschminkt en verkleed als Zwarte Piet naar school mogen komen. De school heeft verder gemeld dat er de eerstkomende jaren die volgen, weinig zal veranderen op de school. De opdracht van de directie is om de komende drie jaar een aantal zaken te wijzigen. De school mag echter zelf bepalen wanneer en hoe dat gaat gebeuren.

Net als in de maatschappij heeft ook de Piet op de Godfried Bomansschool een verandering ondergaan in de afgelopen jaren. Pieten waren reeds aangepast van zwart naar bruin. Ook hadden ze geen oorringen meer in en was de onderdanige rol veranderd in een rol van vrolijke kindervriend.

Ook heeft de school de sterke wens uitgesproken om politieke acties buiten de school te houden. ‘Wij vinden het absoluut niet wenselijk dat onze jonge doelgroep onderdeel wordt van een maatschappelijke en politieke discussie’, aldus de school in een nieuwsbrief.

Marc Weterings van Beter voor Rijswijk heeft zich in de afgelopen periode hard gemaakt voor behoud van de traditie van Zwarte Piet. ‘Ik heb gesprekken gevoerd met zowel het bestuur van de Laurentius stichting als met de directrice van de Godfried Bomansschool. Het bestuur van de stichting heeft het bezwaar van Beter voor Rijswijk ontvangen en toegezegd dit tegen het licht te gaan houden.’, aldus Weterings.

De aangekondigde actie van Beter voor Rijswijk om kinderen van de school zwart te schminken op lokatie is voorlopig opgeschort, nu de toezegging is gedaan dat er de komende jaren weinig zal veranderen aan de Piet.