Toenemend dierenleed in de regio, dieren zijn de dupe

Dieren zijn altijd het kind van de rekening. Zijn er problemen in een gezin, in een relatie, dan lijden de dieren er het meest onder. Dat is wel de conclusie van dierenagent Erik Smit en inspecteur Dierenbescherming Erik Goemans. Dit jaar sturen we aan op een recordaantal meldingen van dierenleed. Waren het er in 2014 nog 1781 in de regio Den Haag, voor 2015 tot 1 oktober staat de teller al op 1812 en we hebben nog twee maanden te gaan. “Dierenleed raakt mensen,” zegt dierenagent Erik Smit. Het werk van hem en zijn collega’s kan daarom steevast rekenen op veel belangstelling. Met als gevolg meer meldingen. ,,Dat is fijn. Hoe meer aandacht, hoe beter,” zegt Erik Goemans, inspecteur Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Dit vertellen zij aan Jorina Haspels van de Delftse editie van het Algemeen Dagblad. In veel gevallen gaat het om loos alarm. Bij de helft van de telefoontjes die binnenkomen op het landelijke alarmnummer is niets aan de hand.
Je vraagt je af waar die stijging vandaan komt, zeker omdat burgers best wel alert zijn. Volgens Erik Smit gaan mensen met een klein budget steeds meer een dier aanschaffen. “Een beetje voer kunnen ze dan nog wel kopen, maar als het dier vervolgens naar de dierenarts moet, blijkt er geen geld meer voor te zijn. Met als gevolg dat we allerlei beesten zien die te lang met een ziekte blijven rondlopen.”

In het interview in het Algemeen Dagblad signaleren ze een dierenleed Top-Drie in deze regio. Op de eerste plek verwaarlozing van honden en katten. Op de tweede plaats staat het verwaarlozen van paarden en andere hoefdieren. De derde plaats is voor ‘de verzamelaars’. Dat zijn mensen, nagenoeg altijd met psychosociale problemen, die niet stoppen met het in huis nemen van dieren. Welk soort dieren maakt niet uit: van zwerfkatten tot vogels en konijnen, álles komt voor.

Zo is in het Westland de hondenbelasting afgeschaft. “Dat was toch een drempel voor mensen om een hondje te nemen. Die is nu weg.” Maar de politie en de diereninspectie zagen ook de pony- en paardenmarkt instorten. Een shetlandpony doet nog maar 50 euro, weet Goemans. In Laak kwam Smit een gezin op het spoor dat hun dochter een pony cadeau had gedaan. ,,Deze pony stond gewoon in een betegeld tuintje van vier bij vijf meter.”

2015 heeft nog twee maanden te gaan, laten we hopen dat de sterke toename van dierenleed afneemt. Dat familie of buren initiatieven nemen zodat er op tijd actie wordt genomen. Dieren hebben geen stem om zich te laten horen maar tonen ons wel hun onbegrensde trouw. Wees alert!