Rijswijk geniet van de Nationale Archeologiedagen

Van 16 t/m 18 oktober 2015 vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. Op veel plaatsen in Nederland staat de archeologie van Nederland in het middelpunt van de belangstelling. Zo zijn archeologische depots opengesteld voor het publiek, vinden rondleidingen plaats, worden lezingen gehouden, etc. Ook Rijswijk doet mee. Op zaterdag 17 oktober is wethouder Marloes Borsboom aanwezig op de Rijswijkse markt vanaf 10:30. Daar zijn diverse activiteiten die in het teken staan van archeologie. Van 10.30 – 15.30 uur zijn er verschillende organisaties aanwezig die informatie geven over het Rijswijkse erfgoed. Voor het hek van het Museum Rijswijk, Herenstraat 67, staan kramen van de volgende organisaties: dienst Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Rijswijk, Historische Vereniging Rijswijk, Archeologische Werkgroep Rijswijk, Museum Rijswijk en het Rijswijks Historisch Informatiecentrum.

Historische waterput
De medewerkers Monumentenzorg en Archeologie van de Gemeente Rijswijk besteden in hun kraam aandacht aan de zichtbaar gemaakte historische waterput, die op een steenworp afstand van de kraam onder een glasplaat zichtbaar is.

Monumentenwandelingen
De Historische Vereniging Rijswijk (HVR) is aanwezig met een kraam, waar zij informatie over hun activiteiten geven. Verder worden er boeken over de geschiedenis van Rijswijk, wandelbrochures e.d. verkocht. Tevens worden er enkele korte Monumentenwandelingen ‘Oud Rijswijk’ georganiseerd: bij enkele mooie monumenten in het oude centrum wordt er iets over hun geschiedenis verteld.

Ypje van Rijswijk
In het Museum Rijswijk wordt door de Werkgroep Rijswijk Verbeeld de hele dag door op 17 oktober de DVD ‘vondst nr. 2.1.440 “Ypje van Rijswijk” ‘ vertoond, over de reconstructie van het skelet van een 35-jarige vrouw in een grafveld van 5500 jaar geleden in Ypenburg.

Archeologie in beeld
In het Rijswijks Historisch Informatiecentrum is materiaal te zien over Archeologie, en natuurlijk over andere onderwerpen.
Toegang RHI en filmzaal is gratis.
Wil men de tentoonstelling “Graag gezien” bekijken, dan betaalt men op 17 oktober de halve prijs. (€3,75)

Scherven opgraven voor kinderen
De Archeologische Werkgroep Rijswijk is wegens het succes tijdens het Strandwalfestival weer aanwezig met een zandbak waarin kinderen scherven kunnen vinden en met een borsteltje schoonmaken. De medewerkers van de werkgroep geven daarbij uitleg over de scherven: van welk keukengerei de scherf deel uitmaakt en hoe oud de scherf is. Dit keer wordt de kraam aangevuld met de mogelijkheid om “moderne” scherven te puzzelen en te plakken. En natuurlijk vertellen de medewerkers graag het archeologische verhaal van Rijswijk.

Meer informatie over de Nationale Archeologiedagen is te vinden op www.archeologiedagen.nl