Buurtschap Oud Rijswijk behoedde Rijswijk voor onherstelbaar drama

Wanneer 40 jaar geleden niet een paar bewoners van Oud Rijswijk zich hadden verenigd, dan zou nu ons oude centrum bestaan uit puur karakterloze hoogbouw. Zelfs het Tolleshuis en het oude Raadhuis stonden op de nominatie te verdwijnen. Alleen de Oude Kerk zou het hebben overleefd. Dankzij deze actiegroep koesteren we nu ons centrum. Anno 2015 is de actiegroep een buurtvereniging: Buurtschap Oud Rijswijk. Vrijdagavond vierden we het jubileumfeest in Welzijnsgebouw De Ottoburg. Ik herinner mij het nog als de dag van gisteren. Als jong journalist van de Rijswijksche Courant schreef ik er voorpagina verhalen vol over. Inwoners die de patriarchale bestuurders trotseerden. Dat was wat in die tijd. Maar zij waren gedreven.
Jaap van Zijderveld, toen grafisch ontwerper in de Tollensstraat en één van de drijvende krachten achter het protest, was vrijdagavond terug in Rijswijk om de aanwezigen te laten delen in een paar anekdotes. Hoe ze in het Oude Raadhuis aan Laan Hofrust nachten doorbrachten om te voorkomen dat het in de brand werd gestoken. Ook hebben ze zelf in Museum Rijswijk de nacht doorgebracht.

Inmiddels was Kuys Witsenburg al gesloopt en had plaatsgemaakt voor de Rutgesflat (waar nu de Aldi is gevestigd). Het was de bedoeling dan er een hele rij van dit soort flat zouden komen langs de Haagweg. Uiteindelijk wonnen de actievoerders een beroep bij de raad van State. Wethouder Van der Burg, de internist die woonde aan de Geestbrugweg in het pand met de gele stenen en het torentje, zette zich ervoor in dat de bewoners inspraak kregen. Zo werd Rijswijk bespaard voor een onherstelbaar drama.

Veel Oud Rijswijkers van toen en nu en alles wat er tussen ligt, kwamen naar de jubileumviering. Rond half zeven maakte de wethouder van Kunst en Cultuur, Marloes Borsboom, de winnaars bekend maken van de wedstrijd “Mooi Oud Rijswijk”. De eerste prijs ging naar Rut Michels voor haar collage van de Bonifatiuskerk. De Laantjes van Kraan van Piets Smits kreeg de tweede prijs en Angela Flint, de maakster van de Markt van Oud Rijswijk ging met de derde prijs naar huis. Mevrouw Gillet, die Jong Rijswijk in beeld bracht, kreeg van Marloes Borsboom, ook wethouder Jeugd, een aparte prijs. Marloes herkende veel elementen in het werk.

Ook het eigen Koor New-pop zong een aantal nummers. Uiteraard was er een hapje en drankje en vooral volop gelegenheid voor een gezellige ontmoeting met medebuurtgenoten. Er werden herinneringen over 40 jaar Buurtschap opgehaald.