Blauwe zone inruilen voor betaald parkeren à 10 cent voor ’t eerste uur

Het voorstel betaald parkeren te kiezen in wijken met een parkeerprobleem en afscheid te nemen van de gratis blauwe zones in winkelcentra, stuitte op kritiek. “Bij gratis parkeren staat een auto de hele dag voor een winkel of horeca. Bij betaald parkeren is de doorstroom groter en is er plaats voor klanten”, aldus wethouder René van Hemert. Er ligt nu het voorstel voor ‘gratis’ parkeren, ofwel 10 cent voor ’t eerste uur, omdat het controleerbaar moet zijn, hoe lang een auto er staat. In Oud Rijswijk zijn meer auto’s dan parkeerplaatsen. Dus er moet worden gereguleerd, oftewel regels gemaakt om de bestaande ruimte beter te gebruiken. Dat onderschreef de hele gemeenteraad dinsdagavond tijdens haar vergadering waarbij de Parkeernota voor wijken met een parkeerprobleem aan de orde kwam. Mensen met een oprit krijgen bijvoorbeeld geen parkeerkaart, maar moeten op eigen grond parkeren. Ook het aantal parkeerkaarten per huis wordt aan grenzen gebonden, wanneer sprake is van te weinig parkeerplaatsen in de wijk.
Iedereen realiseert zich dat er iets moet gebeuren, vooral nu Den Haag is de aangrenzende wijken parkeerkaarten heeft ingevoerd. Hagenaars zonder vergunning gaan het liefst naar Rijswijk.

Gekozen in de wijken met een parkeerprobleem is voor betaald parkeren. Dat betekent ook het verdwijnen van de gratis blauwe zones in Rijswijk. Raadsleden vinden dat dit slecht is voor het bedrijfsleven en de middenstand in de winkelcentra. Ze willen gratis parkeren voor bezoekjes, mantelzorg of boodschappen.

De wethouder nam de suggestie voor het gratis parkeren wel mee, maar gaf aan er 10 cent voor het eerste uur van te willen maken. “Dan kan iedereen die even een boodschap doet toch ‘gratis’ staan en voorkomen we dat er auto’s de hele dag in een straat blijven staan.”