Alleen nog energie neutrale woningen bouwen in Rijswijk

Rijswijk heeft een rol bij het mondiale energieprobleem. De gemeente kan haar eigen gebouwen energiezuiniger maken; lokale experimenten stimuleren; zonnepanelen, HR-ketels en brandstofcellen aanmoedigen en alleen nog maar vergunningen geven voor de bouw van energieneutrale huizen in Rijswijk. Dat was de boodschap die maandagavond de aanwezigen op de PvdA-Rijswijk bijeenkomst meekregen van Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland. De PvdA-afdeling Rijswijk houdt regelmatig Feit & Visie-avonden. Daar wordt gepraat over zaken die van groot belang zijn voor iedereen in Rijswijk. De avond, die werd geleid door Martin van Leeuwen, begon met de feiten. Daarna volgde discussie. En alhoewel het een PvdA-Rijswijk bijeenkomst was, telde ik ook raadsleden van andere partijen. Niet verwonderlijk, want zo’n spreker komt niet elke dag naar Rijswijk.Dick Benschop werkte samen met Joop den Uyl, Wim Kok en Ad Melkert. Hij was staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het Kabinet Kok-II en speelde daarin een belangrijke rol op het gebied van Europese zaken. Sinds 1 mei 2011 is hij de topman van Shell Nederland.
Aan het energievraagstuk zitten meer kanten. Dick Benschop: “De wereldbevolking neemt nog toen. En omdat de welvaart stijgt gaan mensen ook meer consumeren. Daardoor zien we dat de vraag naar energie nog steeds stijgt. Voor een belangrijk deel wordt daarin voorzien door kolen en olie. Maar die zorgen voor luchtvervuiling en de opwarming van de atmosfeer. Het klimaatprobleem. Kortom, we willen meer energie, maar wel schonere energie”.
Dat vraagt een mondiale aanpak, daarvoor is het nodig dat alle partijen om tafel zitten. En dan niet alleen de politiek, maar ook het bedrijfsleven. “Zolang de CO2 uitstoot niet zwaarder wordt belast, stimuleer je geen innovatie. Er moet wel een prikkel zijn voor vernieuwing. Op het moment zitten wel alle landen aan tafel bij de klimaatafspraken. Dat maakt het probleem beheersbaar. Europa heeft een vermindering van de CO2 uitstoot toegezegd van 40% ten opzichte van 1990.”
Shell is allang niet meer een bedrijf in olie. Iets meer dan de helft van de omzet komt uit gas. En in Oman heeft het bedrijf een zonneproject. Ook zijn ze heel actief met biobrandstoffen, dat een groeimarkt is.
Dan de rol van Nederland. Dick Benschop benadrukte dat je partijen nodig hebt die willen investeren in nieuwe energie. Een belangrijk probleem is nu bijvoorbeeld de opslag van elektriciteit. Daar is nog geen oplossing voor. “Waar kunnen we goed in worden als Nederland. Zonnepanelen maken ze in China heel goedkoop, daarin kunnen we ons niet onderscheiden. De wind op zee, dat is volop. Met deze windenergie zouden we in een groot deel van onze behoefte kunnen voorzien.”
Op korte termijn moeten we kolen en olie verminderen en een slim gebruik maken van gas. Op de Noordzee is nog volop gas. Tot 2060 kunnen dit gebruiken, die tijd hebben we om alternatieven te ontwikkelen. ’s Zomers kunnen we zon-energie inzetten en ’s winters, als er weinig zon is, windenergie. “Nederland kan het laboratorium, het kenniscentrum, worden van
energie-experimenten. Maar dan moet er we meer geld komen voor innovatie”.