GroenLinks Rijswijk: Winst met omgekeerd afval inzamelen

GroenLinks is voorstander van ‘Omgekeerd Inzamelen’, het nieuwe afvalbeleid voor Rijswijk. Afvalinzamelaar Avalex haalt aan huis de grondstoffen op die geschikt zijn voor hergebruik (zoals groen, papier en plastic) en verlaagt de ophaalservice op restafval. Zo verbetert de afvalscheiding en dat is winst voor milieu en portemonnee. Morgenavond stemt de gemeenteraad over het voorstel. Gescheiden inleveren van afval spaart grondstoffen en energie uit, en voorkomt veel milieuvervuiling. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat bespaart de gemeenschap 5 eurocent. In Rijswijk ligt het scheidingspercentage nu fors lager en de hoeveelheid afval per huishouden flink hoger dan gemiddeld. Dat is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ons ook allemaal onnodig veel geld.
Omgekeerd inzamelen maakt een betere afvalscheiding mogelijk. Een belangrijk onderdeel van het voorstel is de invoering van een speciale bak voor plastic, metaal en drankkartons (PMD). PMD is het slim combineren van drie grondstofstromen die gemakkelijk achteraf weer van elkaar gescheiden kunnen worden. Zo voorkom je onnodig veel verschillende bakken en gedoe.
Met de invoering van PMD in combinatie met alle mogelijkheden die er nu al zijn om grondstoffen in te zamelen (zoals gft, papier, textiel, glas en klein chemisch afval), blijft er nog maar weinig afval over dat alleen bij het restafval kan. Daardoor kan het serviceniveau op restafval omlaag. Door omgekeerd inzamelen en PMD maak je het mensen makkelijker om hun afval te scheiden en dat is winst.