Patent Bureau krijgt stalen voetplaten van 16 ton

De fundering van het nieuwe gebouw van het European Patent Office in Rijswijk krijgt enorme krachten te verdragen. De fundering bestaat uit een betonnen basis waar stalen voetplaten van ieder 16 ton in worden opgenomen. Maandag zijn twee van de zes stalen voetplaten geplaatst. Afgelopen zomer werd de eerste voetplaat geplaatst. De resterende drie voetplaten worden in de komende periode gemonteerd. Het hoofdgebouw is slechts 12,6 meter breed, maar wel 150 meter lang en 107 meter hoog. De in totaal 1.250 funderingspalen worden door middel van een betonnen fundering, waarin de 6 voetplaten zijn opgenomen, verbonden met de staalconstructie. De 11.000 ton staal die met de staalconstructie is gemoeid,
De nieuwbouw van EPO wordt uitgevoerd met een stalen hoofddraagconstructie en veel glas. Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt het gebouw te worden opgetild door de omgeving. Het hele project omvat circa 85.000 vierkante meter.

Aan de buitenkant van het gebouw komt aan beide langszijden een glazen voorzetgevel. Aan de snelwegkant is de afstand tussen de glazen gevel en het pand 6 meter. Aan de andere zijde is de afstand tot het complex 3 meter. De combinatie van de gekozen constructiemethode en de afmetingen is een unicum in Nederland.

Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4.
Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt eind 2017 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2019.