Wat gebeurde er in Rijswijk in 1134

1134, de tijd van de graven van Holland, Godfried van Bouillon overlijdt tijdens de eerste kruistocht, maar ook van de grote watersnood. De duinen van Monster en Naaldwijk verdwijnen in de golven. Wat is er precies gebeurd. Dat wil de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland gaan uitzoeken en start daarom een studiegroep ‘Delfland in 1134’. Iedereen kan daaraan meedoen. Het doel van deze groep is om zich te verdiepen wat er precies tijdens de watersnoodramp van 1134 hier is gebeurd en het effect daarvan op het huidige landschap.

Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht, het is geen passieve recreatie. De kosten voor deelname is € 30,- ; voor KNNV leden € 10,- Opgeven via afdelingDelfland@knnv.nl Nadere inlichtingen bij Cor Nonhof 015 – 213 86 57.

De studiegroep bestudeert oude kaarten, websites en literatuur, relevante plekken in Delfland worden bezocht en bodemmonsters worden genomen. Elders in Nederland worden landschappen bezocht (en misschien daarbuiten) om gevoel te krijgen voor het oude landschap in Delfland.

In 1134 is een grote watersnoodramp in Delfland geweest die haar contouren in de in het landschap en heeft achtergelaten. Samen met de gedetailleerde bodemkaart, geomorfologische kaart en vele andere bronnen moet het mogelijk zijn om het landschap van 1134 te reconstrueren.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.