Meerderheid noemt zwartepietenbesluit basisscholen ‘slecht idee’

Een grote meerderheid van de bezoekers van Omroepwest.nl wil dat het uiterlijk van Zwarte Piet blijft zoals de traditie het voorschrijft: zwart geschminkt. Dat blijkt uit een poll die gedurende de dag door bijna 2.000 mensen is ingevuld. Donderdag kwam naar buiten dat alle basisscholen in Den Haag hebben besloten het uiterlijk van Piet in drie jaar tijd te ontdoen van alle als discriminerend ervaren uiterlijke kenmerken: kroeshaar, het onnozele karakter, de zwarte schmink. Die beslissing is bij veel bezoekers van de website van Omroep West in het verkeerde keelgat geschoten.
Ruim 45 procent van de mensen die de poll invulden, noemt het een ‘slechte beslissing’. Iets meer dan 40 procent vond het zelfs ‘onzin’. Slechts vijf procent vindt het besluit van de scholen juist wel een goede keuze en snapt dat mensen zich gediscrimineerd voelen.

De Haagse basisscholen baseren zich op rapporten van de Verenigde Naties en geluiden in de samenleving. Zij zijn niet de enige. Eerder maakte supermarkt Jumbo bekend geen Zwarte Pieten meer te gebruiken op verpakkingen en reclame-materiaal.

In het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren afgelopen jaar naast zwarte en donkerbruine Pieten ook voor het eerst een paar witte Pieten te zien. Het Sinterklaasjournaal werd trending topic op Twitter. Een dag later ontving presentatrice Dieuwertje Blok een dreigbrief waarna ze aangifte deed bij de politie.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs vindt het te prijzen dat de basisscholen een gezamenlijk standpunt over het uiterlijk van piet hebben ingenomen. Dat zei ze donderdagavond bij een raadsvergadering. Ze is niet van plan de scholen op andere gedachten te brengen, antwoordde ze desgevraagd. Diverse partijen scharen zich achter de traditionele piet: Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag is een petitie gestart tegen het besluit van de scholen.