Verwarde Rijswijker met bom in huis krijgt cel en TBS

De 52-jarige verwarde man die in zijn huis aan de Steenvoordelaan in Rijswijk een zelfgemaakte bom had liggen, is donderdag door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf en tbs van minimaal een jaar. Het Openbaar Ministerie had een jaar cel geëist. Aan de tbs-behandeling moet de man verplicht meewerken. Hij mag niet verhuizen zonder dat bij de Reclassering te melden. Ook mag hij Nederland niet verlaten, wordt hij gecontroleerd door de wijkagent, moet hij regelmatig urine afstaan en krijgt hij een bewindvoerder om zijn financiën op orde te krijgen.
De politie kwam in maart het zelfgemaakte explosief op het spoor nadat de Rijswijker zich in Ridderkerk bij de politie had gemeld. Hij leverde daarbij een vuurwapen en een handgranaat in en vertelde aan de politie dat er chemicaliën in zijn huis in Rijswijk lagen.

De politie ging daarna over tot ontruiming van de flat aan de Steenvoordelaan. Bewoners van zestien flatwoningen moesten hun huis verlaten. Daarna haalde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het projectiel uit de woning van de man. Dat werd die avond ergens in de omgeving op een veilige plek gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De verdachte verbleef ook in een woning in Ridderkerk. Bij het binnengaan van dat pand arresteerde de politie een andere man. Er werden hennepplanten, vuurwerk en een patroon voor een vuurwapen gevonden.

Op een informatiebijeenkomst voor bewoners van de flat bleek al dat de man niet meer aan de Steenvoordelaan terugkeert. Dat liet zorgbegeleider Limor bezorgde buurtbewoners weten.