Harbour Village wordt Rijswijks parel aan het water

Wethouder René van Hemert was vanmiddag bij de Rijswijkse haven om de eerste paal te slaan van de volgende fase van Harbouw Village. Twaalf kleinschalige bedrijfsgebouwen, die voordat de bouw is gestart al allemaal zijn verkocht. “Een unieke situatie die we nog niet eerder meemaakten”, aldus Rolf Verdel van Heembouw. De oude, verwaarloosde Rijswijkse haven maakt een transformatie door. “Het wordt een geweldige plek met fraai vorm gegeven, kleinschalige bedrijfsgebouwen. Een mooi nieuwe aangelegde kade om aan te wandelen en ontspannen met bomen en banken”, benadrukte René van Hemert. “Daarnaast”, en de wethouder gaf aan dat hij zich hierop verheugd, “komt er een botenhuis met een mooie horecagelegenheid voor de mensen die met hun boot in de haven aanleggen en voor de Rijswijkers om gezellig naar de boten te kijken .
We hoeven niet eens ver terug in het verleden om ons de oude haven te herinneren. Een beetje verpauperd, met her en der oude lege gebouwen. De gemeente is toen met een visie begonnen de grond aan te kopen. De gebouwen te slopen en de grond te saneren. Samen met Heembouw is vervolgens voor deze landtong een ontwerp gemaakt.

“En of het de plek is, het ontwerp of het moment in de tijd. De belangstelling voor deze nieuwe kleinschalige bedrijfsgebouwen is enorm. Er komen ondernemers die voor het eerst een eigen pand betrekken en bestaande bedrijven die een plek zoeken die beter bij hun wensen passen”, legt Rolf Verdel uit.

Bij het slaan van de eerste paal waren veel nieuwe eigenaren aanwezig. Dat varieerde van een geluidsstudio, een bedrijf dat meubelen op maat maakt tot een installatie bedrijf van keukens en een administratiebedrijf. “Het leuke aan de eerste 16 bedrijfsruimte die al in gebruik zijn, is dat er ook al een onderlinge uitwisseling plaatsheeft van diensten, dat zorgt voor een heel dynamisch geheel.

Deze 12 nieuwe panden zullen in mei volgend jaar klaar zijn. Dan volgt nog een laatste en derde deel van 16 bedrijfseenheden waarvoor half november de verkoop start en dat over anderhalf jaar gereed is.

Rijswijk heeft een aantal parels, zo noemde burgemeester Bezuijen dat bij zijn aantreden. Zoals het museum en de schouwburg. Maar Harbouw Village, bij de Rijswijkse haven wordt ook een parel.