Water staat aan de lippen, winkels moeten sluiten

Het zo knusse winkelgebied van Oud Rijswijk, al generatieslang is het gezellig winkelen bij de 140 winkels. Sinds in maart de Haagweg werd afgesloten is het kommer en kwel. Omzetverliezen tussen de 20 en 40% zijn meer regel dan uitzondering. De ondernemers zijn bang voor de toekomst. “De Haagweg moet open”, is hun noodkreet. Hart van Nederland van SBS6 was vandaag in Rijswijk om de verhalen op te tekenen en ook te praten met wethouder René van Hemert. Vanavond wordt dit item uitgezonden.
“Eerst waren ze een jaar bezig met de riolering van de Haagweg, nu is het de herinrichting. Klanten blijven weg, zien we die ooit nog terug”. Sta met een ondernemer te praten en de buren komen er direct bij staan met gelijke ervaringen.
Filippos Tsatsos van Olympia, is al 30 jaar de Griek van Rijswijk, heeft negen man vast personeel. “Maar dan moet de zaak wel vol zitten”. Slagerij De jong, op de hoek van de Herenstraat en de Willemstraat is met een webwinkel gestart.

Hun grootste grief is dat ze zich alleen voelen staan. In de steek gelaten. Ook door de lokale overheid. Dat wordt verwoord door Ed Braam va Beter voor Rijswijk. “Er zijn beloften gedaan. Zo zou er gratis parkeren zijn tijdens de werkzaamheden en zou altijd gezorgd worden voor een goede bereikbaarheid van het oude centrum. Beide zijn niet gebeurd. Nu Den Haag ook de Schenkkade heeft afgesloten zie je ook al geen auto’s meer uit Den Haag komen”.
“We zijn uit de recessie, het zou ook hier beter moeten gaan, maar nee dus”, vult Filippos aan.

Voor Astrid de Regten en haar Hobby- en Fourniturenwinkel hebben de werkzaamheden aan de Haagweg verstrekkende gevolgen, want zij moet na 27 jaar haar winkel sluiten. Astrid zegt: “Het is heel triest dat er op deze manier een eind komt aan ons levenswerk”.