Petrvalsky speelt Rijswijk’s orgel in Beroun

In de concertserie Muziek in de Bonifatius verzorgt Lucas Petrvalsky op zondag 20 september een orgelconcert in de Bonifatiuskerk. Lucas Petrvalsky is geen onbekende in Rijswijk. In de afgelopen 25 jaar is er veel contact geweest tussen de Bonifatiusparochie en de Jakobusparochie in Beroun (Tsjechië). Een activiteit die voortkomt uit de stedenband Rijswijk-Beroun. Lucas bespeelt in de Jacobuskerk in Beroun het orgel dat afkomstig is uit de voormalige Rijswijkse Benedictuskerk. Op het programma van zondag 20 september staan de volgende werken: Leoncé de Saint-Martin (Symphonie Dominical), Louis Vierne (Cathédrales), Theodore Dubois (Offertoire No. 10), Lucas Petrvalsky (My Offertoire), Theodore Dubois (Grand choeur), Jehan Alain (Fantaisie No. 2), Joseph Gabriel Rheinberger (Sonate No. 14 C dur, op. 165) en Lucas Petrvalsky (My Fantaisie). Lucas zal voor de uitvoering van deze werken zowel op het hoofd- als op het transeptorgel spelen.
Lucas Petrvalsky is in 1975 in Ostrava(Tsjechië) geboren. Vanaf zijn 5e jaar wijdde hij zich aan piano spelen. Na zijn afstuderen heeft hij talrijke concerten uitgevoerd in eigen land en in het buitenland (Italië, Hongarije, Slowakije, Polen, Duitsland, Portugal en Nederland). Hij is afgestudeerd in de Muziekwetenschappen aan de Filosofische Faculteit van de Karelsuniversiteit in Praag. Sinds 1998 was hij de hoofdorganist in de St. Ignatiuskerk in Praag tot 2001. Vanaf 2003 ontwikkelt hij zijn artistieke activiteit als titulair organist van de Jacobuskerk in Beroun, tevens als de organist van Royal Collegiate Chapter of the Assumption of the Virgin Mary in het kasteel Karlstejn. Hij werkt ook als leraar aan de Hogeschool van Maka Strana in Praag (geschiedenis, muziek en mensenrechten, voornamelijk gericht op de rechten van minderheden). In 2007 benoemde de Aartsbisschop van Praag, Kardinaal Miloslav Vlk, hem als lid van de liturgische commissie en officieel als liturgisch organist.

Het orgelconcert van Lucas Petrvalsky begint op 20 september om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.