Open monumentendag, nu ook op zondag

“De landelijke Monumentendagen zijn het grootste landelijke culturele evenement in Nederland met een miljoen bezoekers”, vertelde Wim Dammers, voorzitter van de werkgroep Monumentendag van de Rijswijkse Historische Vereniging op zaterdagochtend. Rijswijk hangt de laatste paar jaar monumentenbordjes met informatie bij monumenten. Dit jaar weer vier nieuwe, die wethouder Marloes Borsboom van Cultureel Erfgoed bij de start van de Monumentendagen overhandigde aan de bewoners van de panden. De vier bordjes komen bij de buitenplaats ’s-Gravenmade uit de 18-de eeuw aan de Delftweg 50, de theekoepel uit 1800 aan de Laan Hofrust 2 – 4, de voormalige boerderij/herberg ’t Nest uit de 17-de eeuw aan de Van Vredenburchweg 122-126, en de tuinmanswoning uit de 17/18-de eeuw aan het Julialaantje 28.
Wim Dammers neemt eind van het jaar afscheid als voorzitter van de werkgroep. Wethouder Borsboom bedankte Wim Dammers voor zijn enorme inzet en voor alles wat in de afgelopen periode tot stand is gekomen. Wim wordt opgevolgd door Jos Bolte, tot in het laatste college wethouder van Rijswijk.

Voor het eerst is de Rijswijkse Monumentendag op zaterdag en morgen, de zondag. Op zondag 13 september is de Commandopost Rijswijk van Museum Bescherming Bevolking in Overvoorde (Van Vredenburchweg 176A) van 11-16 uur geopend. Daar is dan ook een antieke Magirus Deutz BB-brandweerwagen opgesteld.

Verder is de fototentoonstelling en de houtbewerking in de Botenloods van Landgoed Te Werve ook op zondag te bezoeken tussen 12 en 16 uur (voor de details zie hierboven bij “zaterdag 12 september”).

Tenslotte wordt er op zondag door de Winkeliersvereniging Oud Rijswijk van 12 tot 16 uur een oldtimershow georganiseerd rond de Oude Kerk.

Bekijk de foto’s op onze Facebookpagina