Restauratie Villa Elise wint Rijswijkse Monumentenprijs

Met ziel en zaligheid werkten Elisabeth en Lex Rijkels de laatste twee jaar aan de restauratie van Villa Elise aan het Julialaantje 6. Het resultaat is prachtig. Bijgestaan door Rijswijkse vakmensen is Villa Elise minimaal net zo mooi als bij de bouw in 1870. Dat is ook de reden dat de Monumentenprijs zaterdagmorgen in de Oude Kerk, bij de start van de Rijswijkse monumenten dagen is toegekend aan de familie Rijkels. “Ik hou van oude gebouwen, het is ons nu gelukt om hierin te wonen.”, vertelde Elisabeth Rijkels nadat ze de Monumentenprijs in ontvangst had genomen van wethouder cultureel Erfgoed, Marloes Borsboom.
De Rijswijkse Monumentenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich sterk heeft gemaakt voor het behoud of de presentatie van het Rijswijkse Cultureel Erfgoed.

Villa Elisa is in rond 1870 als gastenverblijf aan de buitenplaats Welgelegen toegevoegd. In de 19e eeuw was de buitenplaats in het bezit van verschillende eigenaren.

In 1877 kocht Koning Willem III het landgoed om er zijn maîtresse Emilie Ambre te installeren. Na het verbreken van de verhouding verkocht de koning een jaar later Welgelegen weer. In de Eerste Wereldoorlog zaten er Belgische vluchtelingen.

Villa Elisa doet een beetje Amerikaans aan. Het heeft een markante voorzijde met een veranda met houten voorpanelen en een Oranjerie.