Rijswijks cobrameisje bij Hart van Nederland

Na de dood van Steve “Crocodile Hunter” Irwin door een steek van een pijlstaartrog, besloot de Rijswijkse Sterrin Smalbrugge haar leven te wijden aan het delen van haar fascinatie voor gifslangen. “Ik weet dat ik door een beet van de slang kan sterven. Maar ik accepteer dat risico.,” zegt de studente Bos- en natuurbeheer. Morgen (vrijdag) komt Hart van Nederland bij haar filmen. Het item is morgenavond te zien in de late editie van Hart van Nederland. Van het voorjaar nam Sterrin vijf cobra’s, waaronder drie Koningscobra’s, de langste gifslangen ter wereld, mee naar een volgepakte collegezaal in Wageningen. Haar missie is duidelijk te maken dat niet alle slangen gevaarlijk en giftig zijn.
Ze heeft er haar levenswerk van gemaakt om geschubde dieren meer geliefd te maken. ‘Slangen worden gehaat, omdat ze giftig en gevaarlijk zijn. Dat is jammer, want het is echt een uiterste, net als het snelste of grootste dier. Ik wil mensen de kans geven een koningscobra in het echt te zien en ik hoop zo het slechte imago van slangen te veranderen. Hun gif redt ook mensenlevens.’
Sterrin en haar vriend, slangenexpert Romilly van den Bergh, hij is de rechterhand van tv-bioloog Freek Vonk, heeft meer dan honderd giftige dieren: van ratelslangen tot hagedissen en varanen. In haar studentenkamer slaapt Sterrin met een twee meter lange Madagaskar-boa naast haar bed.