Waag eens een stapje terug in het Rijswijkse verleden

Rijswijk heeft veel monumenten die herinneren aan de tijden van weleer. Rijswijkers zijn tros op hun verleden, daarom heeft de Historische Vereniging Rijswijk ook zoveel leden, een aantal dat nog steeds toeneemt,. Veel van de monumenten zijn van 12.00 tot 16.00 uur open zijn tijdens de Open Monumenten dagen op zaterdag 12 en zondag 13 september. Open Monumenten op zaterdag 12 september 2015
Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweimolen (Jaagpad 6)
Pompgemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder, gebouwd in 1874 als stoomgemaal, naar ontwerp van de architect P.A. Korevaar. In 1924 werd de installatie verbouwd tot dieselgemaal. Sinds 1989 draait het gemaal op elektriciteit, doch het bevat nog steeds de dieselpomp: deze kan desgewenst nog in bedrijf worden gesteld.

Schaapweimolen (Molenwetering 2)
Poldermolen uit 1826 van het type “grondzeiler”, deze bemaalde tot 1944 zelfstandig de Plaspoel- en Schaapweipolder. In 1988 werd de molen verplaatst naar de huidige lokatie, in verband met de aanleg van de A4.

Oude Kerk (Herenstraat 62B)
Vervanger van een romaanse kerk uit de 11e eeuw. De vierkante bakstenen toren dateert uit omstreeks 1400 en is nu inpandig. In de 15e eeuw werd het schip naar het westen uitgebreid, waardoor de toren werd ingesloten. Koor uit de 15e eeuw, sacramentshuisje aan de noordgevel uit 1514 en sacristie aan de zuidgevel uit 1524.
De ingangspartij dateert uit de 18e eeuw.

St. Bonifatiuskerk (Van Vredenburchweg 69)
De Bonifatiuskerk is een neo-gotische kruiskerk, met een lengte van 58,5 meter en een breedte van 22,5 meter van de hand van Nicolaas Molenaar (leerling van Cuypers). In de kerk is ambachtelijk vervaardigde ornamentiek te bezichtigen, zoals beeldhouwwerk, houtwerk, schilderingen, glas-in-lood, tegeltableaus, zilver-, goud- en kopersmeedwerk. Boven het kerkportaal staat een beeld van de H. Bonifatius, dat in 1854 werd geschonken aan de parochie. In de kerk is een reeks van 14 kruiswegstaties (tegeltableaus) van de hand van Theo Molkenboer.

Hofrustkapel (Herenstraat 44B)
De Hofrustkapel is gebouwd als gereformeerde kerk in 1894 door de architect R. Kuipers. In de jaren 1912-1913 is de kerk uitgebreid door architect Tjeerd Kuipers. In 1975 is er een door J. van Gelder in 1891 gebouwd orgel in geplaatst, afkomstig van de gereformeerde Westerkerk in Den Haag. Sinds 1984 in gebruik door en in eigendom van de Volle Evangelie Gemeente.

Oude Raadhuis (Laan Hofrust 4)
In de 15e eeuw wordt een hofstede vermeld. In 1656 wordt de boerderij afgebroken en vervangen door een buitenhuis. In 1715 is sprake van een herenhuis met koetshuis, in een park. In 1844 wordt het gekocht door generaal Van Geen, die er een vleugel aan laat bouwen, waardoor het huis zijn huidige aanzien krijgt. In de tuin staat een 18e-eeuwse theekoepel. Van 1922 tot 1967 fungeert het als gemeentehuis, tegenwoordig is er een dienstencentrum voor ouderen en het wijkcentrum Oud-Rijswijk in gevestigd.

Botenloods Te Werve (Van Vredenburchweg 105)
Op rechthoekige grondslag opgetrokken botenhuis uit 1925, die in twee fasen naar achteren toe is verlengd en thans in gebruik is als schuur. De houten loods staat op een betonnen plint waarop een houten opbouw onder een zadeldak. De voorzijde heeft dubbele deuren met fraai vakwerk en een bovenlicht met roeden.

Oranjerie van de Villa Elisa (Julialaantje 6)
De Villa Elisa is rond 1870 in chaletstijl gebouwd, als gastenverblijf bij de Buitenplaats Welgelegen. De gietijzeren Oranjerie dateert uit ca. 1830, toen deze aan het koetshuis van de Buitenplaats Welgelegen werd gebouwd.

Open Monumenten op zondag 13 september 2015

Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Rijswijk (Van Vredenburchweg 176A)
Het voormalige B.B.-complex Overvoorde, de commandopost in Rijswijk heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het Duitse berichtenverkeer. Het complex Overvoorde bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een lesaccommodatie, waar vele B.B.’ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als commandopost voor de B.B.

Botenloods Te Werve (Van Vredenburchweg 105)
Op rechthoekige grondslag opgetrokken botenhuis uit 1925, die in twee fasen naar achteren toe is verlengd en thans in gebruik is als schuur. De houten loods staat op een betonnen plint waarop een houten opbouw onder een zadeldak. De voorzijde heeft dubbele deuren met fraai vakwerk en een bovenlicht met roeden.