Rijswijkse rolstoelers doorbreken grenzen

Stadgenoten met een lichamelijke beperking kunnen moeilijk een dagje naar het strand zonder veel van tevoren te moeten regelen. Maar dat verandert. Over een week huur je voor 40 euro per dag een auto waar de rolstoel of scootmobiel zo in kan en die wordt bereden door iedereen met een gewoon rijbewijs. Dankzij de Zonnebloem en de steun van hun donateurs. Op de Uitmarkt afgelopen weekend zag ik de auto tussen de kramen van de verschillende theaters staan. Begrijpelijk, want mensen met een rolstoel kunnen niet makkelijk een avondje uit eten en vervolgens naar het theater. Een rolstoelbus moet van tevoren worden geboekt en gepland op tijd. De auto van de Zonnebloem wordt bereden door een kennis of familielid. Vrijheid, blijheid.
“De Zonnebloemauto biedt mensen met een lichamelijke beperking meer bewegingsvrijheid. In de auto is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel en nog vier personen. De huurder bepaalt zelf wanneer en waar hij heen gaat en kan een eigen gezelschap meenemen”, vertelde de aardige vrijwilliger van de Zonnebloem. Hij vertrouwde mij nog toe dat deze auto op de Uitmarkt nog wel officieel gepresenteerd moet worden door de Haagse wethouder Karsten Klein van Zorg.

Vorig jaar startte de Zonnebloem een proef met Zonnebloemauto’s op zes plaatsen: Amsterdam, Geleen, Den Bosch, Groningen, Zeist en Zwolle. Dit aantal is nu uitgebreid met vijftien nieuwe Zonnebloemauto’s, waaronder dus eentje in Den Haag, Later dit jaar komen er nog tien locaties bij. De bedoeling is uiteindelijk een landelijk dekkend netwerk te realiseren met ongeveer tachtig auto’s.

Voor de volledigheid, er zijn twee typen Zonnebloemauto’s, een Volkswagen Caddy en een Fiat Doblo. Per dag koste de auto 40 euro en de eerste 100 kilometer zijn vrij. Een losse rolstoel is voor 5 euro per dag te huren.

Meer informatie?
Meer weten over de Zonnebloemauto? Ga naar zonnebloem.nl/zonnebloemauto