Fiscalisering parkeren levert gemeente geld op

Wie straks foutparkeert in de gemeente Rijswijk, betaalt geen verkeersboete meer, maar een naheffingsaanslag die in de kas van de gemeente terecht komt. Dat komt door het zogenaamde fiscaliseren van het parkeerbeleid. Als de gemeenteraad er eind deze maand mee instemt komt er een gemeentelijke parkeerbelasting. Dit levert de stad aardig wat geld op. In Rijswijk worden elk jaar gemiddeld zo’n 2500 bekeuringen uitgeschreven voor foutparkeren, blijkt uit een financieel overzicht bij de Kadernota Parkeren. De opbrengst hiervan wordt geincasseerd door het Centraal Justitie Incassobureau (CJIB) en komt dus ten goede aan het Rijk. Door de invoering van parkeerbelasting gaat de opbrengst van de zogenaamde naheffingen direct naar de gemeente. Dat levert de stad ruim een kwart miljoen per jaar op. Daarbij komen nog de opbrengsten van de parkeervergunningen en de dagdeelvergunningen.
Daar moeten nog wel kosten vanaf, onder andere voor de handhaving, voor aanschaf en onderhoud van de parkeerautomaten en de uitgifte van de vergunningen. Onder aan de streep houdt de gemeente met het nieuwe systeem elk jaar € 164.000 euro over. In het huidige boetesysteem moet er juist geld bij, omdat de kosten van handhaving groter zijn dan de opbrengsten.

Sommige vormen van foutparkeren leveren nog wel een boete op. Parkeren op het trottoir of op een gehandicaptenplaats komen te staan op een boete van € 90. ’Gewone’ parkeerovertredingen kosten straks € 60,50 aan naheffing plus het gewone parkeertarief van € 1,50.

De gemeente moet wel investeren in nieuwe parkeerautomaten. Momenteel staan er 9 in de stad; dit worden er 30.

De voorstellen van het college worden dinsdag voor het eerst besproken in het Forum Stad. De gemeenteraad buigt zich er op 29 september over.