Laten we die eenzame buurvrouw alleen voor het raam zitten

Bijna 40 procent van alle volwassen mensen voelt zich in meer of mindere mate eenzaam. Dat blijkt uit een analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die eenzaamheid hangt vaak samen met leeftijd, gezondheid, een eventuele beperking, economische kenmerken of burgerlijke staat. Eenzaamheid is er in gradaties. Van de 40 procent volwassen eenzamen voelt acht procent zich ernstig eenzaam. Dertig procent voelt zich enigszins eenzaam. Tot 70 jaar is het beeld stabiel. Daarna neemt het sterk toe. Van ouderen boven de 90 jaar voelt 65 procent zich eenzaam. Het RIVM gebruikt cijfers van de GGD die zijn verzameld onder 370.000 mensen.
Dat zijn de kille, kale cijfers, maar wat doen we aan die eenzame buurvrouw die nooit meer bezoek krijgt. Of die man van om de hoek die niet meer alleen over straat kan. Wat doen wij Rijswijkers?

“Wie heeft interesse om iemand te bezoeken voor het maken van een praatje, een kopje koffie samen drinken in de Bogaard of gewoon even op visite gaan. Er zijn mensen die eenzaam zijn en hier heel blij van worden. U doet er iemand zoveel plezier mee en mij trouwens ook”, zegt Sociaal makelaar Karin van Frankenhuyzen. Help je mee, mail Karin op: Karin.vanfrankenhuyzen@welzijn-rijswijk.nl of bel naar 06-45474440.