Strakke schoonheid van Rob van Es in Botanica

Van 1 tot en met 28 september exposeert Rob van Es bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk. Het thema van zijn expositie is ‘Botanica’. De expositie is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis. U vindt de bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101 in Rijswijk. Rob van Es maakt sjabloondrukken, geïnspireerd op botanische voorbeelden uit de natuur. De uitwerking is bijzonder. Je ziet geen uitgewerkte voorstellingen van planten, maar meer de essentie van plantenvormen. Niet in uitbundige kleuren, maar voornamelijk in grijs en blauw. Dat klinkt erg saai. Maar als je ze bekijkt, ontdek je dat er een strakke schoonheid vanuit gaat.
Verbijzonderen
Deze botanische sjabloondrukken passen in het werk van Rob van Es. Dingen uit hun vertrouwde context halen, verbijzonderen: dat is de kern van zijn werk. Door dit verbijzonderen kijk je geconcentreerder en ligt het accent op de schoonheid van de vorm.
Rob van Es omschrijft het zo: “Een takje of een blaadje – of beter nog – een verzameling blaadjes of takjes. Erg bijzonder lijkt zo’n onderwerp niet. Maar wat een mogelijkheden om dingen uit hun vertrouwde omgeving te tillen! Takjes, blaadjes en stammen zijn perfecte ingrediënten voor verrassende composities.”

Uniek
Elke afdruk kent een oplage van slechts 3 stuks en elke afdruk is door de handmatige afwerking op zichzelf een uniek werk.

Rob van Es woont en werkt in Delft. Andere thema’s in zijn werk zijn vogels en de microwereld. Door foto’s te maken door een microscoop laat hij de botanische onderdelen op celniveau zien. Dat levert raadselachtige beelden op van een voor ons onbekende wereld