18 Rijswijkse wietplantages opgerold in 2016

De politie werkt regionaal samen bij opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen. Dat leidde in 2016 tot het oprollen van maar liefst 18 kwekerijen in Rijswijk. De ene kwekerij is de andere niet. We herinneren ons nog de duizenden wietplanten in het oud-conferentieoord Overvoorde aan de Van Vredenburchweg. Anders was de kwekerij in een garagebox aan de Populierlaan waar het om een honderd planten ging. De politie komt de illegale kwekerijen op het spoor door tips van omwonenden. Ook het energiebedrijf waarschuwt de politie als er sprake is van een verhoogde warmtemeting en stroomverbruik.

Wat zijn de straffen voor de kwekers. In het “oriëntatiepunt art. 3 onder B Opiumwet hennepkwekerijen” zijn de richtlijnen voor rechters te vinden. Dit zijn de richtlijnen waar rechters mee werken wanneer er wel sprake is van enige vorm van professionaliteit, maar het de eerste keer is dat u in aanraking komt met justitie en er bovendien geen stroom is afgetapt. Als de dader wel al eerder in contact is geweest met justitie, of er volgens de rechter sprake is van het illegaal aftappen van stroom, dan kan uw straf hoger uitvallen. De richtlijn kent de volgende beginselen:

50 – 100 hennepplanten: € 1.000 boete
100 – 500 hennepplanten: 6 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf
500 – 1000 hennepplanten: 12 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Vermoeden van een hennepkwekerij? Bel de politie.

Buiten de overlast die een hennepkwekerij voor omwonenden kan opleveren (zoals lekkages of stank ), is het risico op brand ook in grote mate aanwezig bij illegaal aangelegde stroomvoorziening. De politie vraagt u dan ook vermoedens over een mogelijke hennepkwekerij bij u in de buurt aan hen door te geven. Dit kan via het algemene nummer 0900-8844, maar ook anoniem op 0800-7000.